Anasayfa Haber Ay’daki Tavşandan Kötü Haberler Var!

Ay’daki Tavşandan Kötü Haberler Var!

Jade Rabbit

Çin’in Ay’a gönderdiği gezgin robotu Jade Rabbit’in görevi sonlandırılabilir.

ABD ve Sovyet Rusya’nın ardından Ay’a ulaşan 3. ülke olan Çin, kritik bir tehlike ile karşı karşıya. Geçtiğimiz ay içerisinde, biricik uydumuz üzerine konan Jade Rabbit ile olan bağlantı kopabilir.

Jade Rabbit, Ay yüzeyin’deki 3 aylık görevinin henüz ortasında. Ancak yetkililerin açıklamasına göre gezginin mekanik kontrollerinde bazı beklenmedik veriler elde edildi. Bu da gezgin üzerindeki kontrolün tamamen yitirilmesine sebebiyet verebilir.

Çin Ulusal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Bilim, Teknoloji ve Endüstri Dairesi, gezginin girdiği zorlu çevre koşullarından ötürü bu problemi yaşadığını açıkladı. NASA ve Avrupa Uzay Ajansı ile ortak çalışan Alman Kayser-Threde firmasından Lutz Richter, Çin’lilerin açıklamaktan çekindiği şeyi dile getirdi: Gezgin ile olan bağlantı çoktan koptu!

Jade Rabbit, gün içerisinde 100 derece, gece ise -180C sıcaklığa maruz kalıyor. Yetkililer robotun sağ kalması için onu kış uykusuna yatırmıştı. Ancak robot bu uykudan kalkmadı.

Richter’in şüphelerine göre gezginin mekanik aksamına giren toz, onun hareket etmesini engelliyor. Ayrıca değişiklik gösteren sıcaklık değerlerinin de menteşelere ve motora hasar verdiğini dile belirtti.