Anasayfa Makale İncelemeler Zyxel NSA320 İncelemesi

Zyxel NSA320 İncelemesi

Zyxel’in ev kullanıcıları için tasarladığı NAS depolama ünitesi NSA320’yi inceliyoruz.

Zyxel NSA320 (28)

NAS depolama nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılır konularının detaylarına giriş yapmadan önce, konuya yabancı olanlar için genel bulut sistemleri hakkında kısa bir bilgi geçelim.

Genel bulut sistemi yada bilişimi (Cloud System); uygulama ve servislerin internet üzerindeki sunucularda bulundurulması ve internete bağlı herhangi bir cihaz ile bu uygulama ve servislere erişim sağlanmasıdır. Bulut bilişim sayesinde bilgisayarınızda bulunan kişisel fotoğraf/videolar yanında ofis, resim düzenleme, arşivleme, ajanda ve yabancı dile çeviri gibi pek çok yazılımı internetteki bir sunucuya taşıyabiliyor ve internete bağlı olduğunuz herhangi bir noktadan verilerinize/programlarınıza sorunsuz bir şekilde ulaşabiliyorsunuz.

Kullanıcıların dizüstü gibi taşınması zor sistemlerden, tablet, akıllı cep telefonları gibi minimalize edilmiş sistemlere terfi etmeleri ve özellikle 3G erişim hızlarının kabul edilir seviyelere çıkmasının ardından genel bulut sistemlerinde büyük gelişmeler yaşandı. Ancak; bu sistemler her ne kadar kullanıcı için pratik bir çözüm gibi görünüyor olsalar da, şu an hizmet veren global ölçekli bulut sunucuları aslında çok da güvenilir değiller. Yakın geçmişte bu firmaların büyük sorunlarla karşılaştığını gördük. 2011’de Amazon’un bulut hizmetleri çöktü ve sırasıyla Reddit ve Foursquare de dahil, Instagram, Pinterest ve Netflix hizmetlerinin de durmasına yol açtı. İki yıl önce, popüler bulut dosya paylaşım hizmeti olan Dropbox, kullanıcı adı ve şifre sorunları yaşayarak, kayıtlı kullanıcıların tüm verilerinin saatler boyunca herkesin erişimine açık kalması gibi büyük bir problemle karşılaştı.

Bu gibi durumlar nadiren yaşanıyor olsa da, genel bulut sistemine aktardığınız kişisel verilerinizin kalıcı olarak silinmesi, kaybolması yada gizliliğinin ihlal edilmesi gibi durumlar her zaman ihtimaller dahilinde.

Genel bulut sistemlerine güvenmeyen, yada verilerini başkalarına emanet etmek istemeyen kullanıcılar için bu aşamada alternatif olarak kişisel bulut sistemleri devreye giriyor. Satın alacağınız bir NAS depolama birimini Wi-Fi yönlendiriciye (router) bağlayarak ev içinden yada dışından bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlar aracılığıyla daha önce kaydettiğiniz her türlü veriye kolayca erişebiliyorsunuz. Bu sisteminin en büyük avantajı ise: gizlilik ve güvenliktir. Elbette kişisel bulutunuzu oluşturduğunuzda arşivinizi kaybetme riskiniz devam eder ama; özel aile fotoğraflarınız yada işinizle ilgili gizli kayıtlarınızı kimin görebileceğine yada göremeyeceğine siz karar verirsiniz. En azından tüm verileriniz, evinizin içinde ve elinizin altındadır.

NAS (Network Attached Storage – Ağa Bağlı Depolama) depolama birimleri, kişisel bulut sistemini oluşturan temel bileşenlerdir. NAS’ı, şu an kullanıyor olduğumuz harici sürücülerden ayıran temel özellik ise; masaüstü/dizüstü sistemlerde olduğu gibi işlemci, bellek, USB yuvaları yanında SATA/ağ kontrolcüsü barındıran ve Linux tabanlı bir işletim sistemine sahip birer mini bilgisayar olmalarıdır.

Zyxel NSA320 (23)

NAS depolama birimlerini kabaca; bilgisayardan bağımsız olarak çalışan ağa bağlı harici sürücü kutuları olarak da tanımlayabiliriz. İçlerindeki sürücülere kaydedilen verilerin güvenliği RAID1 kombinasyonu ile sağlanıyor. Bunu yanında hız isteyenler için RAID0 yada yüksek sığaya ihtiyacı olanlar içinse JBOD gibi seçenekler de mevcut. Şu an piyasada pek çok tek sürücü desteğine sahip NAS depolamanın satılmasına rağmen, kullanıcıların, güvenliği olmayan bu cihazlara yönelmesini hiç bir zaman tavsiye etmiyoruz çünkü; tek sürücü, NAS’ın kullanım mantığına aykırıdır.

Verilerin güvenliği yanında NAS depolama birimleri; Web/FTP/medya sunucusu ve bilgisayardan bağımsız P2P indirme hizmetleri (torrent gibi) gibi temel özelliklere sahiplerdir. Ev için yada küçük ofislerde kullanılmak için tasarlanan giriş seviyesi modellerin dışında, binlerce dolara satılan profesyonel NAS’larda: 4-12 adet sürücü desteği, RAID0-1-5-6 sürücü kombinasyonları, Hot Swap yuvaları ve çoklu Gigabit ethernet girişleri gibi, büyük ölçekli kurumsal yapıları destekleyen pek çok özellikle birlikte gelirler .

Zyxel NSA320

İnceleme konumuz olan Zyxel NSA320, 108 x 205 x 147mm ölçülerinde ve yaklaşık 1kg ağırlığında giriş seviyesi bir NAS depolama birimi. Ev kullanıcıları için tasarlanan ürün; maksimum 4 + 4TB iki adet 3.5″lik sürücü desteği, NTFS, EXT2, EXT3, FAT32, ReiserFS, XFS format uyumu, RAID 0/1/ JBOD yapılandırma, kendi kendine izleme analizi ve raporlama teknolojisi (S.M.A.R.T.) gibi sürücü özelliklerinin yanında, tek buton yardımı ile harici sürücüye/sürücüden yedekleme, Gigabit ethernet ve 3 x USB 2.0 yuvası gibi ekstralara sahip.

NSA320; kablolu yada kablosuz ağ üzerinden; Polkast yazılımı ile WiFi/internet erişimi, DLNA/UPnP AV/iTunes/Web/FTP/RSS sunucusu, phpMyAdmin/MySQL/PHP desteği veriyor. İlave olarak; anlık/programlanmış yedekleme, FTP/HTTP/P2P indirme hizmeti (torrent gibi) ile manuel/zamanlanmış indirme, tek tıklama ile hosting sitelerini indirme, fotoğrafları ve videoları otomatik olarak YouTube/Flickr/FTP sunucusuna yükleme gibi pek çok esnek yapılandırmaya sahip.

 

NSA320’nin plastik ön paneli üzerinde; açma/kapama butonu, sistem/sabit sürücüleri durum, USB bağlantı ve kopyalama-senkronizasyon LED’leri yer alıyor. Panelin sağ/alt köşesinde ise harici sürücülerle iletişim sağlamak için bir adet USB 2.0 yuvası var:

 

Ön panelin çıkartılması için, NSA320’nin altındaki bir tırnağa baskı yapmak yeterli. Kutu içeriğinde gelen plastik apartların sürücülerin her iki yanına takılması ile sürücüler, kızaklı sistem yardımı ile gövdenin içine monte ediliyor:

 

Arka panelde: sabit sürücüleri soğutan 80mm’lik bir adet fan, 2 xUSB 2.0 yuvası, güç girişi , reset butonu, Kensington kilit yuvası ve Gigabit ethernet portu yer alıyor:

Zyxel NSA320 (34)

Geçen sayfada bahsettiğimizi gibi NSA320’nin içinde yer alan devre kartı; işlemci, sistem belleği, ROM, SATA, USB ve ağ kontrolcüleri/bağlantıları ile, şu an kullandığımız anakartlardan pek de farklı değil:

 

Devre kartının üzerinde yer alan ve 1.2GHz hızında çalışan Marvell 88F6-BIA2 yongası:

 

512MB sığalı bellekler ise Nanya’dan:

Zyxel NSA320 (32)

Kurulum

Daha önce bu tür sistemlerle tanışmamış olanlar için söylüyoruz: “kesinlikle panik yapmayın, NSA320’in kurulumu son derece basit.” İlk olarak NSA320’ye, kullanım kılavuzunda gösterildiği şekilde sürücüleri monte ediyorsunuz. Ardından yine kutu içeriğinden çıkan güç adaptörünü NAS depolamanın arka panelindeki yuvaya takıyor, ethetnet kablosu ile router – NSA320 bağlatısını yapıyor ve son olarak ön paneldeki güç butonuna basarak cihazı çalıştırıyorsunuz.

Ürünle birlikte gelen sürücü CD’si yada Zyxel’in sitesinden indireceğiniz küçük bir yazılımı kurduktan sonra, eğer bağlantıları doğru yaptıysanız, aşağıdaki gibi bir ekranla karşılanıyorsunuz. Zaten “Status = Online” mesajı, herhangi bir sorun olmadığını gösteriyor.  Online, NSA320 ve IP adresinin yazdığı satırın üzerine tıklayarak…

Zyxel NSA320 (24)

…ana menü ekranına geçiş yapıyorsunuz. Henüz kurulum yapmadığımız için sağ kısımdaki sürücü bilgileri “0” olarak gösteriliyor:

Zyxel NSA320 (25)

Ekranın sol/üst köşesindeki menüden “Initialization Wizard’ı” seçiyoruz:

Zyxel NSA320 (26)

Yazılım ilk olarak sisteme giriş için sizden kullanıcı adı ve şifre istiyor. Username: Admin, Password: 1234 olarak yazarak kurulum ekranına giriş yapıyorsunuz:

Zyxel NSA320 (27)

Kurulum için iki seçeneğiniz var. “Default Configuration”, acemi kullanıcılar ve fazla detaya girmek istemeyenler için düşünülmüş. Tüm yapılandırmayı otomatik olarak ayarlayarak sürücülerle RAID1 yaptıktan sonra kurulumu tamamlıyor. “Manuel Configuration’da” ise, tecrübeli kullanıcıları hedefleyen IP ve DNS ayarları yanında, sürücüler için RAID0-1 ve JBOD’dan birini seçerek kurulumu tamamlıyorsunuz:

Zyxel NSA320 (2)

Yazılım son olarak, kullanacağınız şifreyi değiştirmenizi istiyor. Bu şifre önemli çünkü; yazının girişinde bahsettiğimiz gibi kişisel verilerinizi saklayacağınız ve internet/Wi-Fi üzerinden erişim sağlayacağınız bir sistemde kullanılacak şifrenin “12345” gibi ardışık rakamlardan oluşmasını hiç istemeyiz:

Zyxel NSA320 (3)

Yazılım sizi son kez uyararak, sürücülerin içindeki tüm verilerin silineceğini ve bu saatten sonra geri dönüşün çok zor olacağı hakkında uyarısını yapıyor. Next butonuna bastığımız zaman…

 

…kurulum yaklaşık 4-5 dakika civarında bitiyor:

Zyxel NSA320 (5)

NSA320 artık kullanılmaya hazır. Bu aşamadan sonra NAS depolamaya tüm verileriniz aktarabilir ve kablolu/kablosuz zağ üzerinden erişim sağlayabilirsiniz:

Zyxel NSA320 (6)

Ayarlar

Kurulumdan sonra, NSA320’nin yapılandırması ile ilgili ayarlar için, ana menüdeki menüden “Administration” sekmesini seçiyoruz:

Zyxel NSA320 (7)

Kaşımıza görsel bir arayüz geliyor. En sağdaki “Administration’u” seçiyoruz.

 

 

Bu bölümü, NSA320’nin tüm ayarları/yapılandırması için kullanabilirsiniz. Karşılama ekranında işlemci sıcaklığı/kullanım yüzdesi, fan devir hızı, sürücü konfigürasyonu, sürücü sığası ve UPS (kesintisiz güç kaynağı) durumu gibi temel bilgiler gösteriliyor.

 

Satın aldığınız ürünün güncellemesi (firmware) eskiyse; System Settings-Firmware/Package menüsünden güncellemeyi internet üzerinden yada indirdiğiniz dosyadan yapabilirsiniz:

Zyxel NSA320 (35)

Aynı ekrandan “Package’yi” seçerek, NSA320 ile uyumlu olan BackupPlanner, DyDNS, Gallery, NFS, NZBGet, PHP-MySQL-phpAdmin, Polkast, Smart, SquezeCenter, Syslog, Tftp, Transmission,WordPress, eMule, Pyload gibi yazılımları indirebilir ve ardından kurabilirsiniz:

 

Örnek olarak; WiFi yada internet bağlantısı üzerinde bilgisayar, tablet ve akıllı cep telefonu ile müzik, fotoğraf ve videolarınıza ulaşabileceğiniz/izleyebileceğiniz Polkast’ı yükleyelim. Yazılımın üzerine gelip çift tıkladığınızda…

 

…arayüz direkt olarak dosya boyutu ve yazılım versiyonu hakkında bilgi veriyor. “Apply” butonuna bastığınızda…

 

…indirme otomatik olarak başlıyor:

 

İndirme işlemi bittiği zaman Polkast’ı aktive etmemiz gerekiyor. Daha önce yazılımın resmi sitesinden giriş yapmanız ve kayıtlı kullanıcı olmanız gerektiğini hatırlatalım Görsel arayüzden (Administration) “Application Zone’u” seçiyoruz:

 

Polkast yüklü olduğu için, sağ kısımda FTP adresini görüyoruz. Adres üzerine tıkladığımızda…

 

…yazılım bizi Polkast giriş ekranına yönlendirerek kullanıcı adı ve şifremizi girmemezi istiyor. Bilgileri girdikten sonra NSA320 üzerindeki tüm medyaya sorunsuz şekilde ulaşabiliyorsunuz:

Zyxel NSA320 (22)

Kullanıcının belirlemesi/ayarlaması gereken gereken diğer bir konu da, NSA320’nin ön panelinde yer alan kopyalama butonu ile ilgili. Menüden; verilerin NSA’dan – USB’ye yada USB’den – NSA’ya aktarılması seçilebiliyor. Hatta hangi klasöre kayıt yapılacağına dahi karar verebiliyorsunuz:

 

Applications/Dropbox seçeneğinde, sürücülerde kayıtlı olan tüm verilerin Dropbox bulut hizmetine aktarılması sağlanıyor.

 

Maintenance/Power alt menüsünde; sabit sürücülerin kaç dakika/saat sonra uyku moduna gireceği, UPS doluluk oranına göre uykuya geçme, sistem açılış seçenekleri, zamanlı açılma/kapanma ve LAN üzerinden uyku modundan çıkma gibi seçenekler ayarlanıyor:

 

NAS depolamanın vazgeçilmezlerinden olan indirme (download) menüsünde; internet üzerinden yada elinizde bulunan bir torrent doyasını kullanarak, bilgisayardan bağımsız olarak NSA320’nin indirme işlemini/işlemlerini başlatıyorsunuz:

 

Kullanım Deneyimleri/Testler

Zyxel NSA320’yi kurup bilgisayar bağlantısını yaptığınız zaman, “Ağ Bağlantıları” seçeneğinden görüp…

Zyxel NSA320 (38)

…sürücülerin içeriğine direkt olarak ulaşabiliyorsunuz:

Zyxel NSA320 (37)

NSA320’de kayıtlı 1920 x 1080 çözünürlük ve 32Mbps bitrate oranına sahip Transformers Revenge Of The Fallen’ın izlenmesi:

Zyxel NSA320 (39)

Videoları, NSA320’nin USB portlarına takacağınız herhangi bir harici sürücüden de izleyebilirsiniz.

 

NSA320, kablosuz ağ üzerinden ortalama 23MB/s civarında veri yazabiliyor. Ancak bizim sistemimizde 802.11ac destekli TP-Link router’ın olduğunu ve 802.11n 2.4GHz /5GHz bandından ortalama 5 ila 12MB/s arası aktarım hızına ulaşabileceğinizi dip not olarak geçelim:

Zyxel NSA320 (36)

Kablolu bağlantıda ise RAID1 kombinasyonunda ortalama yazma hızı 45MB/s civarında:

Zyxel NSA320 (40)

İçinde iki adet mekanik sürücü olduğu halde maksimum güç tüketimi yaklaşık 36 watt. Bu rakam, sizin kullandığınız sürücülere göre değişkenlik gösterecektir:

Zyxel NSA320 (41) Zyxel NSA320 (42)

Yaklaşık yarım metreden yaptığımız ölçümlere göre, mekanik sürücüler ve NSA320’nin fanı ile birlikte ortaya çıkan gürültü değeri 33.8dBA:

Zyxel NSA320 (43)

Sonuç

 

Yazının başında bahsettiğimiz gibi; teknolojinin hızlı devinimi sayesinde kullanıcılar dizüstü sistemlerden, akıllı cep telefonları ve tabletlere büyük bir hızla yönelmeye başladılar. 10.1″lik ekran sahip bir tabletle sadece internete girebiliyor olmak bile, eskinin hafif, şimdiki zamanın “hantal” dizüstü sistemlerinin sonunu getirmek üzere. Yakın gelecekte, işlemci mimarisinin küçülmesi, daha az güç tüketen ekranlar ve daha uzun ömürlü piller sayesinde “laptop” kavramı tarihin tozlu sayfalarına karışacak.

Ancak mobilize hayat; hafifliğin yanında aynı zamanda “minyatür ölçüler” anlamına geldiği için, özellikle depolama konusunda tatminkar seviyelere henüz ulaşamadı. Şu an kişisel bilgisayarlarda kullanılan SSD’ler, özellikle dizüstleri için düşük güç tüketimi yanında mekanik sürücülere oranla daha yüksek hız vaat ettiklerinden dolayı tercih edilebilir durumdalar. Özellikle fiyatlarının ulaşılabilirlik seviyesine düşmesinden sonra. Tablet tarafında ise, tepe seviyesi modeller 64 ve 128GB’lık SSD’lerle birlikte geliyorlar ama fiyatları herkesin ulaşabileceği kadar düşük değil. Akıllı cep telefonlarının depolama kapasiteleri ise, kullanılacak SD kartın GB’ı ile sınırlı.

Taşınabilir sistemlere yönelim ve saklanacak dijital içeriğin artmasıyla birlikte depolama konusunda sıkıntı yaşayan kullanıcılar için genel bulut sistemleri devreye girerek, bu konuda büyük oranda çözüm ürettiler. Onlarca/yüzlerce GB’lık veriyi bulut sistemlerinin sunucularına yükleyip, internete bağlı olduğunuz herhangi bir cihaz üzerinden bu verilere ulaşabiliyorsunuz. Amazon, Dropbox ve Microsoft SkyDrive gibi küresel ölçekli firmalar, yüzlerce Petabayt’lık depolama alanları ile ücretli yada küçük sığalarda ücretsiz bir çok hizmet veriyor.

Genel bulut sistemleri, büyük ölçekli kurumsal yapıların depolama ve sunucu maliyetlerini azaltarak firmalar için büyük oranda nakit tasarrufu sağlıyor. Orta ve küçük çaplı işletmeler için de bu sistem tercih edilebilir seviyelerde. Peki; genel bulut sistemleri bizim için ne kadar güvenilir?

Ortalama 5GB’lık ücretsiz depolama hizmeti sunan firmaların sunucularına sıradan bir ev kullanıcısı olarak çektiğimiz video ve fotoğraflarımızı yüklüyoruz. Günün birinde, sunucunun çökmesi sonucunda verileri kaybedecek olmamız, nispeten kabul edilebilir bir durum. Ama Dropbox’da yaşandığı gibi sunucuların teknik bir arıza sonucunda kayıtlı tüm kullanıcılarının kişisel verilerinin dünyaya açık bir hale gelmesi? Düşünsenize; evde çizgili pijamayı giymiş şirinlik yaparken çocuğunuzun sizi çektiği bir video, ertesi gün Youtube’de izlenme rekorları kırıyor. Sıkıntılı :)

İnceleme konumuz olan Zyxel NSA320, genel bulut sistemleri mantığı ile çalışır. Verileri yükler ve internete bağlı olduğunuz herhangi bir noktadan rahatlıkla erişim sağlayabilirsiniz. Ama NAS’ın yani kişisel bulut sisteminin en büyük artısı; sakladığınız her şeyin elinizin altında olması ve sadece sizin kullanımınıza açık olmasıdır. Genel bulut sistemlerindeki veri kaybetme riskiniz her zaman devam eder ama çift sürücü ile yapılan RAID1, sizin için bir kurtarıcıdır.

NAS depolamanın daha iyi anlaşılması için gerçek hayat uygulamalardan örnekler verelim;

Diyelim ki otobüsle uzun bir yolculuğa çıktınız. Seyahat sırasında Android/IOS tabanlı tablet/akıllı cep telefonu yada dizüstü sisteminizle internete bağlanarak evinizde bekleme konumunda olan NSA320’yi uyandırıp, cihazda kayıtlı olan video/fotoğraflarınızı izleyebilir yada müzik arşivinizi dinleyebilirsiniz. Ev içi yada dışından internette gördüğünüz herhangi bir torrent dosyasını NSA320’ye aktarıp, indirme işlemini başlatabilirsiniz. Bunun yanında; dizüstüne indirdiğiniz herhangi bir videoyu, FTP üzerinden basit bir şekilde kablosuz ağ yardımıyla NAS’a yedekleyebilirsiniz. Kısacası; satın aldığınız NAS depolama, size sınırsız bir özgürlük kazandırır.

Zyxel NSA320’ye gelirsek; ürün, ev kullanımı için tasarlanmış bir NAS depolama birimi. Fiziksel olarak 1.2GHz hızında çalışan işlemci 512MB bellek, 4 + 4 olmak üzere toplam 8TB çift 3.5″ sürücü desteği, RAID0/1/JBOD sürücü yapılandırma, 3 x USB yuvası, Gigabit ethernet ve tek tuşla veri yedekleme özelliklerle birlikte geliyor.

Yazılım tarafında ise ürünün yapabilecekleri konusunda ayrı ince bir inceleme daha yapmamız gerekir. Ama kısaca bahsetmemiz gerekirse; Polkast ile internet/WiFi üzerinden medya erişimi, P2P torrent desteği, Flickr/Youtube’a otomatik medya yükleme, RSS/FTP sunucusu, uygulama yükleme, programlanabilir sistem açılma/kapama, DLNA uyumu, Dropbox senkronizasyonu ve Wake On Lan desteği gibi pek çok yazılım desteğine sahip.

An itibariyle 105$ civarına satın alabileceğiniz Zyxel NSA320’yi, kişisel bulut sistemi kurmak isteyen kullanıcılara rahatlıkla tavsiye ediyoruz. Ürünün; bir alt seviyede tek sürücülü NSA210 ve tepe modeli çift sürücü destekli NSA325 modellerinin de bulunduğunu hatırlatalım.