Anasayfa Haber Çinliler, Virgin Galactic’in Uzay Gemisine Binemeyecek

Çinliler, Virgin Galactic’in Uzay Gemisine Binemeyecek

virgin-galactic-spaceship-two

Virgin Galactic, uzay turizmi için üzerinde çalıştığı gemiye Çin pasaportluları almayacak.

Virgin Galactic firmasının, yeni projesine ilişkin haberleri olabildiğince sitemize taşımaya çalışıyoruz. Çünkü bu firma başarılı olursa özel firmaların, uzay turizmi alanındaki maceraları da resmen başlamış olacak. Geçtiğimiz ay içerisinde Virgin Galactic, SpaceShip Two adını verdiği uzay gemisinin testlerini yapmıştı. Bu bilgiyi de SpaceShip Two’nun Uçuş Testi Başarılı Geçti! başlıklı haberimizde görebilirsiniz.

Firma testlerine devam ediyor. Üçüncü testini tamamlayan SpaceShip Two, neredeyse hazır. Ancak firma tarafından yapılan açıklama birçok kesimi şaşırttı. Virgin Galactic, Çinli turistlerin, uzay gemisine binemeyeceğini duyurdu.

Firma uçuş başına 250.000 Dolar’lık bir ücret belirlemişti. Sorun Çinlilerin bu parayı verip, vermemesi değil. Şimdiden Çin Ppasaportuna sahip birçok yolcu, ilk uçuşlarda yer almak için başvuruda bulundu. Ancak firma uzay gemisinin içerisinde bulunan roket motorunun, askeri teknoloji sınıfına girdiğini, bu sebeple Çinlilerin casusluk yapabileceği yönünde korkularının olduğunu belirtti.

ABD kökenli firmalar, Çin’in teknoloji ve ekonomi alanındaki yükselişinden çekiniyor. Ancak ilk defa ABD menşeili bir firma bu kadar açık bir biçimde Çin’den çekindiğini belirtti. Bu açıklamanın arkasında ABD hükümetinin de parmağının olduğu düşünülmekte.

Çünkü daha öncesinde ABD Uluslararası Silah Yönetimi, Çin, İran ve Kuzey Kore vatandaşlarına yönelik bazı önlemler almıştı. Bu önlemler arasında uçuş yasağı ya da yakın takip istemleri de bulunuyordu. Virgin Galactic’in bu ayrımcı açıklamasının ardından, Çin pasaportuna sahip yolcuların, uzay gemisine binemeyeceği de kesinlik kazandı.