Anasayfa Teknoloji Kelliğe Çare Bulundu!

Kelliğe Çare Bulundu!

kel-adam

Bilim dünyası, kök hücrelerden kıl fölikülleri oluşturmayı başardı.

Son zamanlarda kelliğe karşı birçok çözüm sunuluyor. Bu çözümlerden bazıları kalıcı olsa da, uzun uğraşlar, biraz para ve biraz da göz yaşına maloluyor.

Bilim-insanlarının son araştırması, kelliği tamamen ortadan kaldıracak bir çözüm sunuyor. Yaşlanmış deri hücrelerinden elde edilen kök hücreler, yeni kıl föliküllerine dönüştürülüyor. Saç ekiminden farklı olarak bu saçlar uzayabiliyor.

Araştırma bu hafta içerisinde Nature Communications isimli dergide yayınlandı. Bilim dünyası ilk defa kök hücreleri, saç föliküllerine çevirmeyi başardı. Sadece kelliğe çare değil, bilim açısından da önemli bir gelişme olduğunu belirtmekte fayda var. Bir dür deri hücresi olan fibroblastler üzerine, onu kök hücreye çevirecek düzenlemeler yapılıyor. Bu da onu belirlenen bir başka hücre tipine manipüle edebiliyor.

Kelliğe yönelik kesin çözümlerden biri olarak sunulan bu tekniği yakın bir zamanda göremeyeceğiz. Ancak araştırmalar ve testler sürüyor. Son düzenlemelerin yapılmasının ardından, kelliğe karşı kesin çözüm sunulmuş olacak.

Görsel Kaynak: Shutterstock/Ilya Andriyanov