Anasayfa Teknoloji 3D Yazıcılar Protezler İçin Umut Işığı Oldu

3D Yazıcılar Protezler İçin Umut Işığı Oldu

protez-el-matthew

Sağ elindeki parmakları doğuştan olmayan Matthew, 3D yazıcı sayesinde robot bir ele sahip oldu.

3D yazıcıların kullanımı gün geçtikçe artıyor. Kendi tasarımlarınızı bastırmaktan tutun da, uzay istasyonlarında hatta dünya dışı kolonilerde bile kullanılabilecek bir yapıda üretim sağlayabiliyorsunuz. 3D yazıcılar bu sefer küçük bir çocuğun yardımına koştu.

3D yazıcıların medikal alanlarda kullanılabilmesi de amaçlanıyor. Bu konuda henüz büyük çaplı çalışmalar yok. Ama gözümüze çarpan ufak haberler, geleceğe yönelik çalışmaların artacağını işaret ediyor.

16 yaşındaki Mason Wilde, 3D yazıcı kullanarak, 9 yaşındaki Matthew’e yardımcı oldu. Louisburg Lisesi’nde okuyan Wilde, Johnson County Kütüphanesi’nin kullanıma sunduğu 3D yazıcıyı kullanarak protez bir el çıkardı.

Matthew’in karşılaştığı problem 10.000’de 5 kişide gözüken bir rahatsızlık. Sebepleri henüz çözülmemesine karşın kişinin doğumdan itibaren parmaksız, kolsuz, elsiz hatta bacaksız doğmasına sebebiyet veriyor. Matthew da bu engelle dünyaya gelmiş bir çocuk. Ne yazık ki, ailesinin 18.000 Dolar değerindeki protezlerden satın almaya yetecek ekonomik durumları yok.

Wilde’ın yardımı ve 3D yazıcıya gönderilen tasarımlar sayesinde 18.000 Dolar harcamaktan da kurtulmuş oldular. Mason Wilde’ın Robohand adını verdiği protez eli, Matthew’in eline uygun bir biçimde hazırlandı. Sağ elinde sadece baş parmağı olan küçük çocuk, Robohand sayesinde bir ele kavuştu. Protez el sayesinde protez parmaklarını rahatlıkla hareket ettirebiliyor.

Hikayenin devamı için yayınlanmış röportaja göz atabilirsiniz: