Anasayfa Haber Facebook Veri Saklamak İçin Blu-Ray Kullanıyor

Facebook Veri Saklamak İçin Blu-Ray Kullanıyor

blu-ray-disk

Sosyal medya devi eski verileri saklamak için Blu-ray diskleri kullandığını açıkladı.

Dünyanın en büyük veri tabanlarından birine sahip olan sosyal medya ağı Facebook, eski verileri saklamak için Blu-ray diskleri tercih ettiğini açıkladı. Facebook’un veri merkezleri son teknolojiye ve üst performansa sahip cihazlarla donatılmış durumda. Ancak şaşırtıcı bir biçimde Facebook’un Blu-ray diskleri de kullandığı ortaya çıktı.

Facebook’un açıklamasına göre tamamen otonom şekilde hareket eden bir robot sayesinde, veriler Blu-raylere yazılıyor. Bu robot diskleri veri merkezi içerisinde taşıyabiliyor. Açıklamaya göre eski verileri disklerde saklamak, hard disk ya da bulut-tabanlı depolamaya göre daha ucuza mal oluyor.

Görselleri, fotoğrafları ve yazılı dökümanları kapsayan eski verilere nadiren gereksinim duyuluyor. Böylece Facebook büyük oranda kazanç sağlamış oluyor. Soğuk Saklama Rafı olarak adlandırılan bölümde on binlerce Blu-ray disk saklanabiliyor. İhtiyaç duyulan veri, robot kol aracılığıyla yerinden çıkarılıyor okunuyor ya da yazılıyor.

Robot için JIT Archive Corp isimli bir firma ile anlaşılmış. Bu firma ofisler ve hastaneler için disk yazılımında, insan gücüne gereksinim duymayan robotlar ve robot kollar üretiyor. Facebook, JIT Archive Corp ile birlikte ortaklaşa çalışarak bu projenin veri merkezlerindeki, server rafları için de kullanılmasını amaçlıyor.

Görsel Kaynak: Shutterstock/Bastian Weltjen