Anasayfa Makale Hayat 58 Yıl Sonra Bulunan Mesaj

58 Yıl Sonra Bulunan Mesaj

sise-mesaj

1956 yılında okyanusa bırakılan içinde mesaj bulunan şişelerden biri 58 yıl sonra ortaya çıktı.

1956 yılında, Cape Cod’da bulunan Woods Hole Oşinografik Enstitüsü’ndeki Dean Bumpus isimli bilim-insanı, farklı bir projeye başlamıştı. Denizbilimi üzerine çalışan Bumpus, içerisinde mesaj bulunan 300.000 şişeyi okyanusa bıraktı. Amacı ise o okyanus akıntılarının yolunu ortaya çıkartmaktı.

Bu şişelerden bir tanesi ilk bırakıldığı yerden 482 Km uzaklıktaki Nova Scotia’da ortaya çıktı. Sahile vuran şişeyi Warren Joyce isimli bir kişi buldu. Şişe içerisindeki mesajda, mesajı bulan kişinin enstitüye geri bildirimde bulunması rica ediliyordu. Şişenin bulunduğu yer ve tarihin gönderilmesiyle birlikte okyanus akıntılarının takip ettiği yollar ortaya çıkarılacaktı.

Şişe içerisinden çıkan mesaj.
Şişe içerisinden çıkan mesaj.

1956 ile 1972 yılları arasında yapılan bu çalışma ilkel gözükebilir. Ancak o zaman uydu teknolojisi çok ilerlemiş değildi. Yetkililerin açıklamasına göre 300.000 şişeden şimdiye kadar sadece %10’luk kısmı ortaya çıktı.

1956 yılında şişeyi bulana 50 Centlik bir ödül vaad edilmiş. Woods Hole Oşinografik Enstitüsü’ne ulaşan Joyce bu ödüle geri çevirse de, yetkililer yarım Dolarlık ödülü gönderdiler.