Anasayfa Makale İncelemeler AMD Mantle Testleri

AMD Mantle Testleri

Sonuç-1

Battlefield 4 (1)

Durumu daha net bir şekilde anlatabilmek için, test prosedürlerin genel işleyişi hakkındaki temel bilgilerden başlamamız gerekiyor;

Herhangi bir bileşenin performansını ölçümlemek için aranılan en büyük kriter “adil test koşullarıdır”. Ancak aynı sistemde, yani aynı işlemci, ekran kartı, bellek, sabit sürücü, güç kaynağı, kasa, işletim sistemi ve sürücülerle (driver) yapılan testler, her ne kadar mükemmele yakın kabul edilse de, gerçek anlamda mükemmel değildir.

Pek çok incelemede bahsettiğimiz bir gerçeği tekrar dile getirelim.

Yaklaşık 1 tonluk ağırlıkla tamamen sabitlenen bir tabancanın ilk atışı hedefi tam ortasından vurduğunu düşünelim. İkinci atışta ise hedef yine vuruluyor ancak mm’lik bir farkla. Hiç bir hava şartında hareket etmesi yada oynaması mümkün olmayan tabancadan çıkan bu iki atış arasındaki fark ne olabilir? Aslında tabanca hareket etmiyor, değişen sadece ortam koşulları. Namlu ısısı, hava basıncı, rüzgar şiddeti ve mermi kovanındaki barut miktar gibi dış etkenler iki atış arasındaki mm’lik yada daha az fark-lara neden oluyor.

Biz testlerde tabanca ve mermi kullanmıyoruz, ancak farklı da olsa fizik ve silikon bazlı yarı iletken kanunları bileşen testleri için geçerliliğini koruyor. Aynı sistemde yapılan bir test, hiç ara verilmeden tekrarlandığında farklı sonuçlarla karşılaşabiliyoruz. CPU/GPU’nun o anki yük durumu, sıcaklık değerleri yada sabit sürücüden okunan küçük bir veri paketi gibi pek çok küçük faktör bir araya gelince, aynı sistemde yapılan testlerde farklıklar oluşuyor. En basiti (evde deneyebileceğiniz türden): ekran kartının genel performansı değerlendirmek için kullandığımız 3DMARK 11’i koşturup, ardından sonra testi tekrarladığınızda, sonuçların birbirinden farklı çıktığını göreceksiniz.

Technopat’ın ekran kartı incelemelerini takip edenler bilirler, testlerde sentetik yazılımların yanında adil karşılaştırma için aynı sahnenin tekrarlandığı oyun benchmark’ları kullanıyoruz. Çünkü kartlarının aynı ortam şartlarında bile farklı çıkan sonuçlarının arası, gerçek hayat kullanımlarında yani oyunlarda daha da açılacaktır. Özellikle; hiç bir zaman benzer koşulların sağlanamayacağı online ve strateji oyunlarda.

Aşağıdaki grafik; 1920 x 1080 çözünürlük, ultra detay kalitesinde i7-4770K ve i3-4330 işlemcili sistemlerin Battlefield 4 – Mantle performansını gösteriyor. Bu veriye 3 dakikalık bir log kaydı ile ulaşıldı ve grafikte yaklaşık 8000 satırlık Frame Time bilgisi var:

Mantle (13)

Oyun içinden alınan log kaydı, grafikten anlaşılacağı üzere stabil bir eğri çizmiyor. Grafik yükünün başladığı “sıfır” noktasından kayıt sonuna kadar üretilen frame’ler arasında bariz şekilde farkılıklar var. Özellikle çatışma sahnelerinde yani GPU + CPU yükü arttığında alt ve üst limitler arasındaki fark daha da açılıyor. Ancak; değişken ortam şartlarında tutulan 3 dakikalık log kaydı, ekran kartının ortalama frame değerini almamıza engel değil. Yapacağımız işlem; birinci ve son karedeki değerlerin ortalaması almak ve yaklaşık bir sonuca ulaşmak.

Buraya dikkat; oyun sırasında ortalama frame değerini görmemiz imkanlar dahilinde, ancak bunu yaparken “grafikte yer alan belirli bir bölümü seçerek, genel hakkında kesin bir yargıya varamayız”. Sonuçta yapılan işlem gerçek hayat testidir ve log kaydının stabil olan bir bölümünü cımbızlayarak buradan sonuç çıkartmak kesinlikle adil bir test değerlendirmesi olmaz.

Adrese teslim bu mesajdan sonra şimdi test sonuçlarına girelim.

Battlefield 4’ün bol çatışmalı Singapore bölümünde yaptığımız denemelerde Mantle’ın, DirectX’e göre ortalama 9-13 frame arası kazanç sağladığını görüyoruz. Ancak dikkatli baktığınızda grafiklerdeki garipliği farketmişsinizdir. 1920 x 1080 ve 1680 x 1050 çözünürlükte elde edilen frame değerleri neredeyse birbirlerinin aynısı. Bu, normal şartlar altında neredeyse imkansız bir durum çünkü; ekran kartının düşük çözünürlükte üreteceği frame miktarı, yüksek çözünürlüğe oranla çok daha fazla olmalıydı. Aklınızda herhangi bir soru işareti kalmamasına adına Singapore testini 3, Baku’yü ise 4 kez tekrarladığımızı da dip not olarak geçelim.

Mantle’ın yaşadığı bu garip durumu anlamak adına bir önceki sayfanın sonunda gördüğünüz DirectX testlerini Fraps’la birlikte yaptık. DirectX sonuçları olması gerektiği gibi çıktı:

1920 x 1080 = 72,397 frame

1680 x 1050 = 84,635 frame

Peki sorun nereden kaynaklanıyor?

Aslında sorunun temel kaynağı: oyun sırasında kullandığımız test prosedürleri. Bu konuya bir sonraki sayfada epey dokunacağız. İlave olarak Catalyst 14.1 henüz beta aşamasında. Yani kararlı sürüm çıkmadan herhangi bir yorum yapmamız yanlış olur. Bu arada ; Mantle’ın, Battlefield 4’ün her bölümünde aynı performansı sağlamadığını belirtmekte fayda var. Örneğin: Baku’da DirectX daha iyi sonuçlar alırken, Singapore’da Mantle arayı açıyor.