Anasayfa Teknoloji Spiral Galaksi’nin Korkunç Sonuna Tanıklık Edin!

Spiral Galaksi’nin Korkunç Sonuna Tanıklık Edin!

galaksi-ESO-137-001

ESO 137-001 olarak adlandırılan spiral galaksi gerçek anlamda parçalarına ayrılmaya başladı.

Dünyamızdan 200 Milyon ışık yılı uzaklıkta başı fazlasıyla belada olan bir spiral galaksi var. Astronomlar tarafından ESO 137-001 olarak adlandırılan galaksi, Abell 3627 Kümesi (Cluster) ile karşılaştı. Yaşanan dev kozmik olay ESO 137-001’i parçalamaya başladı.

Bu olağanüstü görüntü Hubble Uzay Teleskobu tarafından ortaya çıkarıldı. Ortaya çıkan görüntüde fark edilen mavi ışık uzantıları, galaksinin merkezinden kopan yıldızları gösteriyor. Biliminsanlarına göre bu galaksi içerisinde yüzlerce hatta binlerce yıldız var ve hepsi evrenin bir tarafına doğru sürüklenmeye başladı.

Yaşanan olaya Ram Pressure Stripping (Ram Basıncı Sürüklenmesi) ismi verilmiş. Akışkan bir alanda (Sıvı olması şart değil) hareket eden/ilerleyen cisme basınç uygulanmasına deniliyor Yani suyun içerisinde yürümeye çalışmak gibi. Bahsi geçen kozmik olaydaki akışkan madde aşırı ısınmış gaz molekülleri. Galaksi ölmeye başladıkça, yavaşça evrene dağılmaya başlıyor.

ESO 137-001’in merkezi bir noktada halen çekim kuvvetine sahip. Bu yüzden elinde tutabildiği parçaları koruyacak. Ancak kümenin içerisine karışacak.