Anasayfa Teknoloji Sayborg Baterist İzleyenleri Hayran Bırakıyor

Sayborg Baterist İzleyenleri Hayran Bırakıyor

barnes-protez-bateri

Geçirdiği talihsiz bir kaza sonucu sağ kolunu kaybeden baterist, stüdyoya muhteşem bir dönüş yaptı.

Atlanta Enstitüsü’nde Müzik ve Medya Uzmanlığı bölümünde öğrenci olan Jason Barnes, talihsiz bir kaza sonucunda sağ kolunun alt kısmını kaybetti. Müzik ile yakından ilgilenen Barnes, bir bateristti. Kolunu kaybetmesi onu durdurmadı ve kendisini bir sayborga dönüştürdü.

Aslında tam olarak bilimkurgu filmlerinden aşina olduğumuz yarı robot-yarı insan bir yıkım makinesine dönüşmedi. O elindekini iyilik ve müzik için kullanıyor.

Barnes, kazadan sonra bir protez ile bateri çalmaya devam etti. Ancak bu protez ile vuruş hızını ve sertliğini ayarlayamıyordu. Ona Georgia Müzik Teknoloji Merkezi’nden (Georgia Tech Center for Music Technology) Profesör Gil Weinberg yardımcı oldu. Barnes için özel olarak geliştirilen protez kol, ona bateri üzerinde istediği hakimiyeti sağlıyor.

barnes-protez-bateri-2

Robot protezin ucunda iki adet baget bulunuyor. İlk baget Barnes’in bisep kaslarının tepkisiyle hareket ediyor. Diğer baget ise bir tür algoritma kullanarak, çalınan müziği analiz ediyor ve uygun bir ritm ortaya çıkarıyor.

Protezin geliştiricisi Weinberg “İkinci baget kendi kafasına göre çalışıyor. Bu da bateristi bir sayborga çeviriyor. Onu çalarken izlemek oldukça enteresan” dedi. Jason Barnes, Weinberg’in yardımıyla yeniden bateri çalmaya başladı. Görüntüsü ise sahne şovlarında ona fazladan görsellik katacak gibi duruyor.

Uzun yıllar bateri ile uğraşan biri olarak bu tarz bir teknolojinin gelişmiş olduğunu görmek beni fazlasıyla mutlu etti.