Anasayfa Haber Twitter Engellendi mi? Yoksa Çöktü mü?

Twitter Engellendi mi? Yoksa Çöktü mü?

Milyonlarca Türk Twitter kullanıcısı Twitter’a erişemedi. Haliyle paylaşımlar Facebook’a yığıldı. Peki Twitter engellendi mi, Türkiye’de yasaklandı mı, yoksa gündeme dayanamayarak çöktü mü? İşte hayatımızı değiştiren Twitter’ın durumu ve önemi…

Twitter bir kez daha saldırıya uğradı.

Türkiye’de sokaklarda ve Twitter üzerinde yapılan protestolar ve yayınlanan mesajlar dünya gündeminin tepesine oturdu. Protestoların konusu 15 yaşındaki bir çocuk olan Berkin Elvan‘ın evden çıkıp ekmek almaya giderken gaz kapsülü ile vurulması sonucu ölümü oldu. Ancak Twitter’a erişemeyen Türk kullanıcılar protestolar ile aynı zamana denk gelen olay karşısında şaşırdılar. Diğer sosyal medya kanallarında yapılan paylaşımlarda kullanıcılar Twitter’ın Türkiye’de engellenip engellenmediğini sordu. Bu durum Türkiye’de internet erişimi özgürlüğü alanında yapılan düzenlemelere duyulan güvensizliği de sergiledi. Dakikalar sonra Twitter’ın bakım mesajının ortaya çıkması ile kullanıcılar biraz rahatladı.

Peki neden biraz?  Biraz zira Facebook gibi ağlarda yapılan paylaşımlar “zamanlamanın manidar” olduğunu ifade ediyor. Yani Twitter’a erişilememesi hemen güvensizlik ve şüphe doğuruyor. İnternet erişimi konusunda son zamanlarda yapılan “Facebook ve YouTube’u yasaklama” konuşmaları da bunun temelinde yer alıyor.

Türkiye’de Gezi Parkı ve dünya genelinde de protestolar ile ünlenen, gerçek zamanlı olayların takip edilebildiği sosyal ağ Twitter, Facebook ve diğer sosyal ağlardan farklı bir platform. Toplumsal olarak yüklenen anlam ve değer çok daha farklı. Toplumsal olaylarda ülkelerin nabzının tutulmasını sağlayan bir ölçüm aracı olan Twitter bu yüzden artık TV ratinglerinin ölçümünde bile kullanılıyor. Bir tepki aracı olarak kullanılan bu sosyal ağ yakın zamanda da önemini kaybetmeyecek gibi görünüyor. Facebook günden güne yaşlanırken, Twitter benzeri hashtag özelliklerinin gelmesi de bu durumu değiştirmiyor. Gençler ve gündemi takip edenler için sosyal anlık durum paylaşımlarında birinci tercih Twitter olurken, Facebook ancak yedek bir araç olarak kullanılıyor.

Ancak Twitter da kusursuz değil, bu tür erişim sorunlarında genel bir erişim hatası mesajı ya da bakım mesajı yerine durum ile ilgili yeterli bilgi, yeterli hızda kullanıcılara sunulmuyor. Üstelik yıllardır Twitter’ın çökmelerinin, teknik sorunlarının da sonu gelmiyor. Artık temel ihtiyaç alanına giren bir hizmetin bu derece sorunlu olması da kabul edilemez.

Sonuçta Twitter çok da zaman geçmeden geri geldi ve şu anda tekrar çalışıyor. Ancak bir final notu olarak şunu söyleyelim, sosyal medya hayatımızda ve Twitter Türkiye’de ya da başka ülkelerde yasaklansa, engellense bile insanlar bunun yerini dolduracak alternatif paylaşım platformlarına ihtiyaç duymayı sürdürecek. En ufak erişim sorunu bile büyük sosyal tepkiler ve sonuçlar doğurmaya devam edecek.

twitter-erisilemiyor-bakimda