Anasayfa Makale İncelemeler TP-Link TL-WA890EA Kablosuz Ağ Adaptörü İncelemesi

TP-Link TL-WA890EA Kablosuz Ağ Adaptörü İncelemesi

TP-Link’in küçük ve yetenekli ağ adaptörü TL-WA890EA’yı inceliyoruz. 

tp-link

Ürün Özellikleri

  • Kablosuz Ağ Standardı: IEEE 802.11a, IEEE 802.11n, IEEE 802.11g, IEEE 802.11b
  • Aktarım hızları: 2.4GHz-300Mbps, 5GHz-300Mbps, 10/100M ethernet
  • Şifreleme: WEP, WPA / WPA2,WPA-PSK / WPA2-PSK
  • Ölçüler: 114.1 × 102.69 × 7.69mm
  • Giriş/Çıkışlar: 4 x 10/100 ethernet portu, güç girişi
  • Dahili Fonksiyonlar: WPS/Reset butonu
  • Anten: Dahili

Kablosuz ağ iletişiminin artık neredeyse standart hale geldiği günümüzde, doğal WiFi alıcılarına sahip akıllı cep telefonları, tabletler, dizüstü sistemler ve Smart TV’ler haricinde, henüz kablosuz “lüksüne” ulaşamayan ortam oynatıcısı (media player), eski nesil LDC/Plasma TV’ler ve Blu-ray okuyucular gibi pek çok cihazı şu an kullanıyoruz. WiFi alıcısı bulunmayan bu cihazlarda video izlemeye yada internet bağlantısı yapmaya kalktığımızda karşımıza iki seçenek çıkıyor. Kablosuz ağ adaptörü satın almak yada CAT5 kablosu çekmek.

CAT5 ethernet kablosu, kesintisiz ve kayıpsız sinyal için şu an en iyi aktarım seçeneği. Muhtemelen aynı mekanlarda bulunmayan modem/router’dan, ortam oynatıcısına yada LCD TV’ye ulaşmak için yaklaşık 15-30mt civarı kablo edinmeniz gerekir. 30 metresini yaklaşık 9 tl’ye satın alacağınız CAT5’in fiyatı sizi kesinlikle üzmeyecektir. Bunun yanında; bir odadan diğerine ulaşmak için kapılar ve duvarları dolaşan kablo, ev içinde büyük oranda görüntü kirliliği yaratır. Duvar renginde “kablo kanalı” alarak sorunu halledebilirsiniz. Ancak neresinden bakarsanız bakın; kablo işi zahmetli ve hiç de ergonomik bir çözüm değil.

Diğer alternatif olan USB uyumlu kablosuz ağ adaptörleri, CAT5 kablonun oluşturacağı kirliliğe/zahmete oranla ilk tercih edilecek çözüm gibi görünüyor. Tak/kullan tadında, küçük ölçülerde ve basit kuruluma sahip bu arabirimlerin tek sıkıntısı ise; uyum sorunu. Satın alacağınız ağ adaptörü, ortam oynatıcısı yada LCD TV’le birlikte çalışmayabilir. Çünkü; eski nesil cihazlarınızın, ağ adaptörünün içindeki kontrolcüyü tanımama ihtimali yüksektir. Uygun olanı bulmak için farklı modelleri denemeniz gerekebilir. Eğer sonuç alamazsanız, CAT5’e dönüş için düşünmeye başlayın.

TP-Link’in “eğlence adaptörü” olarak lanse ettiği TL-WA890EA, CAT5’in sıkıntılarını ve kablosuz ağ adaptörlerin uyumsuzluk sorunlarını tamamen rafa kaldıran bir ürün. Modem yada router’dan aldığı sinyali, ethernet (LAN) bağlantısı olan 4 farklı cihaza aynı anda ileten adaptör aynı zamanda 802.11a/b/g/n kablosuz ağ standartlarını destekliyor. 2.4Ghz ve 5GHz üzerinden 300Mbps aktarım yapabilen TL-WA890EA’nin diğer bir özelliği ise; Mini USB/USB soketli kablosu ile, herhangi bir adaptöre ihtiyaç duymadan gücü direkt olarak USB portundan alarak çalışabilmesi.

114.1 × 102.69 × 7.69mm ölçülerindeki TL-WA890EA, evin salonunda TV altı/arkası yada TV sehpası üzerinde şık duracak bir tasarıma sahip. Dikey yada yatay kullanılabileceği gibi duvara da monte edilebilen adaptörün ön panelinde turuncu yada duruma göre mavi renkte bir LED mevcut: TP-Link TL-WA890EA  (1)

Modem/router’dan aldığı kablosuz sinyali, LAN girişine sahip cihazlara aktarmak için adaptörün arka bölümüne 4 adet RJ45 (LAN) portu yerleştirilmiş. Yuvalar; 10/100Mbps destekli. Sol kısımdaki küçük buton, reset ve aynı zamanda WPS fonksiyonları için kullanıyor. WPS (Wi-Fi Protected Setup); kablosuz ağda güvenlik hakkında çok fazla bilgiye sahip olmayan kullanıcıların basit bir şekilde güvenliği sağlanmış bir ağa bağlanmalarına yardım eden bir özellik. Sağ kısımda ise, TL-WA890EA’nın çalışması için gerekli gücü sağlayan Mini USB yuvası bulunuyor: TP-Link TL-WA890EA  (5)

Dik kullanımda taban olan bölümde, çok hafif olan adaptörün zemin üzerinden kaymasını engelleyen 3 adet lastik ayak yer alıyor. Orta kısımdaki yuvalar ise, adaptörün duvara monte edilmesi için kullanılan yardımcılar: TP-Link TL-WA890EA  (6)

Kutu içeriğinde bulunan küçük adaptör, yine kutu içeriğiyle birlikte gelen USB kablo yardımı ile TL-WA890EA’nın çalışmasını sağlıyor. Ancak biraz evvel bahsettiğimiz gibi TL-WA890EA’yı çalıştırmak için, ürünü bağladığınız cihazın USB yuvasından faydalanabilirsiniz: TP-Link TL-WA890EA  (4)

Kutu İçeriği

TP-Link TL-WA890EA  (2)

TL-WA890EA’nın kutu içeriğinde bulunanlar:

  • Kullanım kılavuzu
  • Hızlı kurulum kılavuzu
  • Güç adaptörü
  • USB kablo
  • Ethernet kablosu
  • Sürücü CD’si

TP-Link TL-WA890EA  (3)