Anasayfa Haber Transformer Book Duet Projesi Microsoft ve Google Engeline Takıldı

Transformer Book Duet Projesi Microsoft ve Google Engeline Takıldı

asus-transformer-book-duet-2

Microsoft ve Google, Intel-Asus işbirliğiyle hazırlanan Transformer Book Duet işinden hoşlanmadı.

Ocak ayında düzenlenen CES 2014 Fuarı sırasında, Intel ve Asus yeni cihazlarını duyurmuştu: Çift işletim sistemine sahip Transformer Book Duet. Duet içerisinde Android ve Windows sürümlerini çalıştırıyor, tek bir tuşla geçiş yapılmasını sağlıyordu. Ancak bu ortaklık Microsoft ve Google’ın hoşuna gitmedi.

İlk tanıtımın ardından, Google ve Microsoft’un bu konuda bazı çalışmalara girdiği söylentisi yayılmıştı. Microsoft, kendi isminin bulunduğu bir cihazda sadece Windows 8 işletim sisteminin çalışmasını istiyor. Benzer şekilde Google da, eğer bir işletim sistemi olacak sadece Android olmalı diyordu. Bu çift işletim sistemine sahip cihaz hakkında bir yaptırım olacak gibi gözüküyor.

İşin garip tarafı ise Microsoft, daha öncesinde birçok firmayı Windows Phone/Android cihazlar geliştirmesi konusunda cesaretlendiriyordu. Özellikle Huawei ile bu konuda sıkı konuşmalar gerçekleştiği doğru. Intel-Asus işbirliğinin, Redmond merkezli teknoloji devini neden rahatsız ettiğini şu şekilde açıklayabiliriz:

asus-transformer-book-duet

Dual-boot seçeneği, mobil cihazlar ve PC’ler için özel yazılımlar ile gerçekleştirilebiliyor. Sanal makine kurma ya da çift işletim sistemi kurmak, teknoloji meraklılarının rahatlıkla ulaşabildiği bir kullanım alanı haline geldi.

Birçok kullanıcı Transformer Book Duet’i oldukça saçma bulmuştu. İşletim sistemleri birbirinden bağımsız olarak çalışıyor. Ortak paylaşım dosyalarının boyutu sadece 4 GB. Kullanıcı, Android yazılımı üzerinden Windows platformunu görüntüleyemiyorsa, bu sistemin de pek bir anlamı kalmıyor.

Microsoft’un korktuğu nokta ise şu: Yukarıda da bahsettiğimiz üzere Microsoft, diğer firmaları Android/Windows Phone tabanlı mobil cihazlar geliştirme konusunda teşvik ediyor. Ama Microsoft, Dual-Boot seçeneğinin masaüstü cihazlara gelmesini istemiyor. Çünkü Windows, masaüstü işletim sistemi pazarının büyük bir kısmını elinde tutuyor. Devasa boyuttaki, Windows ekosistemine başka yazılımların karışmasını istemiyor.

Yani Microsoft da, Google da aynı cihaz içerisinde birbirleriyle yarışa girmek istemiyor. Evet, iki firma da geliştirdikleri yazılımlar ve ürettikleri işletim sistemleri ile pazarda rekabet ediyor. Ama bu rekabeti tek bir cihaz içerisine indirgemek, iki firma için de olumlu sonuçlar vermeyebilir. Anlayacağınız işler biraz stratejik.

Asus’un açıklamasına göre Transformer Book Trio pazarda kalacak. Ama Duet modeli için konuşulan bu haberlerden sonra ne gibi bir karar çıkar, zamanla göreceğiz.