Anasayfa Haber WhatsApp: “Prensiplerimiz Değişmeyecek!”

WhatsApp: “Prensiplerimiz Değişmeyecek!”

whatsapp-logo

Facebook, WhatsApp’ı satın aldıktan sonra kullanıcılar özel hayatlarının gizliliğine dair endişeler duymaya başladı.

Geçtiğimiz ay Facebook’un ünlü mesajlaşma servisi WhatsApp’ı toplamda tam 19 Milyar Dolar’a satın almasının ardından, WhatsApp kullanıcıları, bilgilerinin ve özel hayatlarının ifşa edileceğini ve gizliliklerinin kalmayacağından şüphe duymaya başladı. Bunun üzerine WhatsApp’ın CEO’su ve aynı zamanda kurucularından biri olan Jan Koum, konuyla alakalı açıklama yaptı: “Temel değerlerimiz ve inançlarımız değişmeyecek. Prensiplerimiz değişmeyecek.”

Kar amacı gütmeyen gizlilik grupları, Facebook’un WhatsApp’ı satın almasından sonra çoğu kullanıcının gizliliğinin ihlal riskinin bulunduğunu iddia ederek, Federal Ticaret Komisyonu’na bildirimler gönderdi. Sonrasında Koum’un blogunda yayınladığı yazı ise gerçekten pek uzak görünmüyor.

1980’li yıllarda Sovyet Birliği’nde her zaman KGB’nin telefonları dinlediğine dair bir korku vardı. Bu korkudan kaynaklanan gizlilik düzenlemesini WhatsApp’a uyarladıklarını belirten Koum, şöyle yazdı:

Bize isminizi vermek zorunda değilsiniz ve e-posta adresinizi bile sormuyoruz. Doğum tarihinizi bilmiyoruz. Ev adresinizi bilmiyoruz. Nerede çalıştığınızı da bilmiyoruz. Neleri beğendiğinizi, internette neleri aradığınızı bilmiyoruz. Konum bilginizi de toplamıyoruz. Bu tarz bir veri bizim sunucularımızda hiçbir zaman toplanmadı ve aksine dair gerçekten bir planımız bulunmuyor.

Koum, “Eğer bu gizlilik değerlerinden ödün verecek olsaydık, bu şekilde bir anlaşma hiç yapılmamış olurdu.” diye ekleyerek bunun sorumsuzca bir davranış olacağını vurguladı.