Anasayfa Haber Çin’den Amerika’ya Büyük Soru!

Çin’den Amerika’ya Büyük Soru!

Xi_Jinping

Snowden belgelerinin ortaya çıkardığı skandallar bitmek bilmiyor.

Eski NSA çalışanı Snowden’in elindeki belgeleri açıklamasıyla birlikte patlayan skandallar bitmek bilmiyor. Bunlardan biri de 2009 yılında Çin’in endüstri devlerinden Huawei firmasının, NSA tarafından saldırıya uğramasıyla ilgili olarak patlak verdi. Belgelere göre NSA ajanları 2009 yılında Huawei şirket sunucularına sızmayı başarmış ve ciddi oranda veri çalmışlar. NSA’nın bunu yapmasının arkasındaki sebep, firmanın çok önemli teknolojik gelişmelere imza atmak üzere olduğunu düşünmeleri imiş.

Çin ve Amerika arasında yıllardır süren siber savaşın su üstüne çıktığı ilk vaka değil bu tabii ki, ancak işin içinde Snowden belgelerinin olması olayın rengini hayli değiştiriyor. Snowden belgelerinin doğrudan NSA arşivlerinden geldiğine dair çok fazla şüphe yok, Amerikan gizli servislerinin de eski NSA çalışanının peşine düşmeleri ayrı bir kanıt sayılıyor.

Durum böyle olunca, Çin fırsatı değerlendirmeyi ve Amerika’yı doğrudan sıkıştırmayı uygun görmüş. Nitekim başkan Xi Jinping yakın zamanda düzenlenen bir zirvede bu konuyu doğrudan başkan Obama’nın önüne koyuvermiş ve açıkça izahat istemiş. Çin, NSA’nın çaldığı endüstriyel sırları Amerikan firmalarına aktardığını düşünüyor. Ancak Beyaz Saray böyle bir işbirliğinin olmadığında ısrar ediyor.

Tüm bunlar gerçekte Çin ve Amerika arasında devamlı yükselmekte olan tansiyonu daha da yükseltiyor. Huawei’nin saldırıya uğramış olması, gerçekte birbirine göbekten bağlı iki dev ekonomik güç arasındaki çatışmanın bir başka aşaması, hepsi bu. Peki iki ülke arasındaki gerilim gün gelip sıcak çatışmaya dönüşebilir mi? İki ülkenin de Pasifik güçlerini takviye ediyor olması, bunun hiç de uzak bir olasılık olmadığını gösteriyor.