Anasayfa Teknoloji 4D Sinemanın Geçmişi ve Geleceği!

4D Sinemanın Geçmişi ve Geleceği!

4dx-sinema

4D Sinema teknolojisi birçok kişiye yeni gelebilir. Ancak oldukça eskiye dayanıyor.

Yaklaşık bir sene önce Japonya ilk 4D sinema salonuna kavuştu. 4D teknolojisi ile Iron Man 3 beyaz perdeye yansıtıldı. Bugün birçok ülkede de bu teknolojinin altyapısı hazırlanıyor. Ama 4D sandığımız kadar yeni bir teknoloji değil.

Günümüzde 4DX olarak bilinen teknoloji 80‘li yıllara kadar uzanıyor. Daha öncesinde de benzer çalışmaların olduğu ancak fiyaskoyla sonuçlandığı söyleniyor. Sinema salonları ilk kez The Sensorium filmiyle 4D teknolojiyle tanıştı. Peki 4D sinema ne demek?

4D teknolojisi, filmleri 3 boyutlu olarak yansıtmasının yanı sıra birçok ek özellik sergiliyor. Koltuklarda titreşim, sis ve su efekti, koku ve hatta sinema perdesinin hareket etmesine kadar birçok efekti barındırıyor.

ABD’de 4DX ile sunulan ilk film 2010 yılında Avatar oldu. Bu teknolojiye sahip sinema salonları artıyor. Güney Kore merkezli CJ Group, 4DX teknolojisini Japonya, Tayvan, Şili, Kolombiya, Hırvatistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelere taşımayı planlıyor. ABD’de de Las Vegas ve Los Angeles gibi şehirlerde 4DX filmler yayınlanmaya başladı.

Şimdiden dünya çapında 23 ülkede, 91 sinema salonunda 4DX film teknolojisine ulaşılabiliyor.