Anasayfa Teknoloji DARPA’nın X-Plane Projesi Şekilleniyor

DARPA’nın X-Plane Projesi Şekilleniyor

darpa-xplane

DARPA’nın X-Plane projesi için üç büyük isim seçildi!

DARPA (ABD Savunma Bakanlığı İleri Araştırma Projeleri Ajansı) geçtiğimiz yıl yeni nesil uçaklar için bir projeye giriştiğini açıklamıştı. Bir helikopter gibi dikey olarak kalkabilecek, ancak bir helikopterden daha hızlı hareket edecek X-Plane projesi ile dikkatleri üzerine çekmişti.

VTOL denilen bu tarz uçakların geliştirilmesi için teknolojik alanda büyük adımlar atılması gerekiyor. Proje için ilk olarak helikopter üreticisi Sikorsky ile anlaşılmıştı. DARPA’nın açıklamasına göre 3 büyük isimle daha anlaşıldı. Bu firmalar havacılık alanında ün yapmış isimler: Boeing, Aurora Flight Sciences Corp. ve Karem Aircraft.

Bu üç firma insansız olarak havalanacak X-Plane projesi için destekte bulunacak. Öte yandan X-Plane için insanlı programların da söz konusu olduğu belirtiliyor. Açıklamalara göre DARPA, ortaya çıkarılacak tasarımlar için toplamda 47 Milyon Dolar’lık bir yatırım yapacak. 52 aylık program için ayrılmış genel bütçenin boyutunun 130 Milyon Dolar olduğu açıklandı.

DARPA, dikey olarak kalkış yapabilen ve 555 Km/h ila 740 Km/h hıza ulaşacak bir uçak istiyor. Anlaşma sağlanan 4 firmanın 2015 sonuna kadar tasarımlarını ortaya çıkarması bekleniyor. İlk uçuş testlerinin de 2017 ya da 2018 yılında başlaması planlanıyor.