Anasayfa Teknoloji Kritik Hastalar Ölümle Yaşam Arasına Sıkıştırılacak

Kritik Hastalar Ölümle Yaşam Arasına Sıkıştırılacak

gecici-olum

Medikal alandaki yeni bir yöntem, kritik hastaları stabil duruma getirip daha sonra iyileştirmeyi amaçlıyor.

Pittsburgh’daki bir hastane, kritik hastalarını geçici ölüme sokarak, durumlarını korumayı planlıyor. Eğer hasta oldukça travmatik bir rahatsızlık ya da yarayla gelirse ve tüm çabalara cevap vermezse, doktor geçici ölüm kararı verebilecek.

Ölüme çok yakın hastaların vücuduna soğuk tuzlu bir solüsyon enjekte edilip, hücre aktivitesi neredeyse durdurulacak. Klinik açıdan ölü olarak kabul edilen hasta beklemeye alınacak. Böylece vücudundaki yara ya da enfeksiyon ciddi boyutlara ulaşmadan bir çözüm bulunacak.

Doktor birkaç saat içerisinde çözümü bulduğunda hastanın vücudundaki solüsyon dışarı boşaltılarak, kan verilecek. Teoride bu tekniğin cevap vermesi bekleniyor.

Bu teknik tıp literatürüne Acil Koruma ve Diriltme ismiyle geçecek. İlk defa Michigan Üniversitesi’nde çalışan Hasan Alam tarafından 2002 yılında domuzlar üzerinde denendi.

Hasan Alam, ağır kurşun yarasına sahip bir domuzu bu solüsyon ile yakın-ölü durumuna getirdi. Domuzun vücut sıcaklığı 10 Celsius’a kadar düştü. Daha sonrasında yara tedavi edildi ve vücuduna kan verildi. Yaralı hayvanın kalbi atmaya başlamasıyla birlikte hayati tehlike ortadan kalkmış oldu.

Pittsburgh’da bulunan UPMC Presbiteryan Hastanesi’nde silah ya da bıçak sebebli ağır yaralanma vakaları getiriliyor. Klasik metodlar kalbin yeniden çalışmasına imkan tanımıyor. Açıklamalara göre bu yeni teknik durumu oldukça kritik olan 10 insan üzerinde denenecek. Yeterli veri toplandığında ve bu tekniğin doğruluğu kabul edildiğinde, tüm hastanelere eğitim verilecek.

gecici-olum-2

İşlem domuzlarda uygulanan teknikle aynı olacak. Önce beyindeki ve kalpteki tüm kan çekilecek. Sonrasında soğuk solüsyon enjekte edilecek. Bu solüsyonun tüm damarlara yayılması sağlanacak. 15 dakikalık bekleme süresi sonrasında, hastanın vücut sıcaklığı 10 Celsius’a düşecek. Hiçbir kan, beyin aktivitesi ya da nefes alma durumu olmayacak. Yeni teknik manada ölü olacak.

Düşük sıcaklıkta hücreler hareket etmeye devam edecek. Ancak hareketleri oldukça yavaş olacak. Bir süre ölü olan hastaya yapılacak müdahale ile durum kontrol altına alınabilecek. Vücuda pompalanan kan ile hasta yeniden yaşama döndürülecek.

Bu yeni teknik başarıya ulaşırsa sadece insan hayatlarını kurtarmakla kalmayacağız. Derin evrene yapacağımız uzay yolculuklarında da kullanılabilir. Alien, Avatar gibi bilimkurgu filmlerinden yada Futurama ve Fringe dizilerinden hatırlayacağımız vücut dondurma işlemleri gerçek olabilir.