Anasayfa Haber Japon Cebine Füze Alarmı!

Japon Cebine Füze Alarmı!

Kuzey_Kore_Füze

Gittikçe ısınan Pasifik suları, Japonları yeni önlemler almaya itiyor.

Asya-Pasifik bölgesi dünyanın en yüksek nüfus yoğunluğuna sahip bölgedir. Üstüne üstlük, bu bölge doğal felaketler açısından da hayli bereketlidir. Depremler, tropik fırtınalar, yanardağlar, su baskınları, dev okyanus dalgaları  ve benzeri bir sürü doğal afet devamlı bu bölgede yaşayanları tehdit eder. Bu tehditlerden en çok pay alanlardan biri de şüphesiz Japonya.

İleri teknoloji üreten ülkelerin başında gelen Japonya, bu teknolojileri yurttaşlarını afetlerden korumak için de kullanmanın yollarını arıyor. Nitekim uzun bir süredir Japonya’da kullanılan bir erken uyarı sistemi sayesinde vatandaşlar olası deprem, tsunami ve benzeri büyük afetlere karşı devamlı cep telefonları üzerinden kısa mesajlar yardımıyla uyarılıyorlar. Bu sistem Yangın Ve Afet Yönetimi Bakanlığı (Fire and Disaster Management Agency) tarafından kontrol ediliyor ve bugüne dek pek çok felaketin çok daha az insan kaybıyla atlatılmasını sağlamış bulunuyor.

Ancak Asya-Pasifik bölgesini tehdit eden tek konu doğal afetler değil. Bölge tarihi boyunca hep siyasal sorunlara sahne olmuş ve savaşlara da hiç yabancı değil. Son dönemde Çin ve Amerika arasında yükselen gerilim, ayrıca Kuzey Kore’nin nükleer silahlar ve bunları Japonya’ya kadar taşıyabilecek füzeler geliştirmesi gibi unsurlar, hem devlet, hem de halk için endişe kaynağı haline gelmiş.

Bölgedeki en gelişmiş Batı yanlısı üç devlet olan Güney Kore, Japonya ve Tayvan, Amerika Birleşik Devletleri tarafından da desteklenen erken uyarı ve hava savunma sistemlerine sahipler. Bu sistemler Çin ve Kuzey Kore’den atılacak olası nükleer füzeleri olabildiğince erken görmeye ve mümkün olursa havada vurmaya yönelik tasarlanmışlar. Japonya yeni alınan bir kararla, erken uyarı sistemlerinden gelen uyarıları da sivil savunma ağına aktarmayı hedefliyor. Bu sayede zaten kullanımda olan telefonla erken uyarı sistemine olası füze saldırıları da girebilecek. Bu da Japon vatandaşlarına bir saldırı anında en yakın sığınağa yönelme fırsatı tanıyabilir. Her ne kadar top yekün bir nükleer savaşta bunun çok bir faydası olmayacağı bilinse de, en azından devlet yurttaşlarını koruma yolunda bir adım daha atmış olacaktır.