Anasayfa Haber X-37B Kendi Rekorunu Kırdı!

X-37B Kendi Rekorunu Kırdı!

X-37B'nin pistte çekilmiş nadir fotolarından birini görüyorsunuz.
X-37B'nin pistte çekilmiş nadir fotolarından birini görüyorsunuz.
X-37B’nin pistte çekilmiş nadir fotolarından birini görüyorsunuz.

Gizemli uzay aracı X-37B uzayda kalma rekorunu kırmayı başardı.

NASA tarafından 1998 yılında Boeing firmasına verilen bir kontratın ürünü olan ilk insansız uzay mekiği X-37, yaklaşık 137 milyon dolarlık geliştirme bütçesine mal olmuştu. NASA bu insansız uzay mekiğini özellikle derin uzay görevlerinde kullanmayı, gerektiğinde yörünge istasyonlarına malzeme taşımayı ve kurtarma görevleri için kullanmayı amaçlıyordu. Ne var ki geçen yıllar içinde NASA’nın bütçesinin kırpılması ve uzay mekiği programının da sona ermesiyle, 2010 yılında X-37 projesi DARPA yönetimine bırakıldı.

DARPA, Amerikan devletinin gelişmiş savunma teknolojisi projelerini yöneten bir devlet kurumu. 2010 yılında X-37 projesini aldıktan sonra X-37B olarak yeniden adlandırdılar ve aynı yıl araç ilk uçuşuna çıktı. Bu ilk uçuşta 240 gün boyunca uzayda kalan insansız mekik, daha sonra atmosfere girdi ve süzülerek Vandenberg Hava Üssü’ndeki mekik iniş pistine başarıyla kondu. İkinci uçuş ise 2011 yılında gerçekleştirildi ve 469 gün yörüngede kalmayı başardı. Şu an devam etmekte olan üçüncü uçuş ise 2012 sonbaharında başladı ve halen devam ediyor. Mekik şu an itibariyle 469 günü geçmeyi ve eski rekorunu kırmayı başarmış bulunuyor, ancak uçuşun ne zaman biteceği belli değil.

X-37B yörüngeye çıkması için bir Atlas roketinin üzerine oturtuluyor. Amerikan Ordusu’na bağlı olarak ve Amerikan Hava Kuvvetleri komutasında yapılan bu uçuşların amaçları kesinlikle devlet sırrı statüsünde ve halka açıklanmıyor. Havacılık uzmanları mekiğin ebatlarını ve yük taşıma kapasitesini dikkate alarak yaptıkları tahminlerde, X-37B’nin büyük ihtimalle gelişmiş dinleme ve gözetleme sistemleri taşıdığını tahmin ediyorlar. Bazılarına göre ise mekiğin yükü casusluk ekipmanından çok daha tehlikeli şeyler olabilir, ancak tabii ki bu tahminler spekülasyondan öteye gidemiyor.