Anasayfa Haber Google’dan DNS Açıklaması

Google’dan DNS Açıklaması

google-kilit

Türkiye’deki yasaklamalara karşı Google tarafından resmi açıklama yapıldı.

Geçtiğimiz birkaç hafta içerisinde önce Twitter sonrasında ise YouTube yasaklandı. İlerleyen günlerde Facebook’un da yasaklanacağına dair söylentiler var. Firmaların hukuk sözcüleri, yasaklamaların haksız ve usulsüz olduğunu bildiren açıklamalarda bulunuyor.

29 Mart günü itibariyle Google, Level 3 ve OpenDNS’e ait DNS bağlantılarının da Türk İnternet Servis Sağlayıcıları (IPS) tarafından engellendiği ortaya çıktı. İnternet kullanıcıları DNS ve VPN ayarlarını değiştirerek, yasaklanan sitelere ulaşım sağlayabiliyordu. DNS bağlantılarının yasaklanmasıyla birlikte Google tarafından da resmi bir açıklama geldi.

Resmi blog sayfasında yapılan açıklamaya göre Google Domain Name System (DNS) servislerinin Türk İnternet Servis Sağlayıcıları tarafından maskelendiği belirtildi.

dns-engelleme

BGPmon sitesinin yaptığı araştırmaya göre ücretsiz olarak tüm kullanıcılara sunulmuş popüler açık DNS bağlantılarının ulaşıma engellendiği kanıtlandı. Google 8.8.8.8, OpenDNS 208.67.222.222 ve Level 3 4.2.2.2 DNS bağlantılarının engellendiği ve bu noktalardan bağlanmak isteyen kullanıcıların yönlendirildiği ortaya çıktı.

İnternet uzmanları DNS bağlantılarının yönlendirilmesi ve engellemesi konusunun pek rastlanan bir durum olmadığını belirtiyor. Hali hazırda buna benzer durumlar Çin’de yaşanıyor.