Anasayfa Haber Bilim İnsanları İlk Sentetik Kromozomu Yaptı

Bilim İnsanları İlk Sentetik Kromozomu Yaptı

Sentetik kromozom

Bilim insanları ilk sentetik kromozomu üreterek yapay zekaya doğru bir adım daha attı.

Bilim dünyasında geçtiğimiz günlerde bir ilk yaşandı. Bilim adamları, ilk sentetik kromozomu üretti ve yapay zekaya doğru bir adım daha atıldı. Araştırmacılar daha önce bakteri ve virüslerden de kromozom yapmışlardı. Ancak bu kez ilk defa daha karmaşık bir şeyden üretildi.

Ökaryotik kromozom adı verilen kromozomlar, içerisinde bir atom çekirdeği bulunduruyorlar. Bitkilerde, hayvanlarda ve insanlarda bulunabiliyorlar. SynIII adı verilen yeni üretilen yapay kromozom da bu kromozomdan üretildi. Söz konusu yapay kromozom bira mayası içerisinde yerleştirildi.

Bu işlemden önce de elde bulunan kromozom, yapay kromozoma dikildi ve yedi yıllık bir sürecin temelleri atıldı. Dikim işlemi bilim insanları tarafından bilgisayar aracılığıyla yapıldı. Bu süreç içerisinde tüm yapı tekrar tekrar tasarlandı.

Maya hücreleri içerisinde bulunan kromozomlar iyi huylu bir şekilde davrandılar. Normal durumda maya hücreleri bu şekilde davranmayabiliyor. Böylece ilk defa laboratuvar ortamında kromozom yapısı oluşturuldu. Araştırma bize yapay zeka çalışmaları için önemli bir adım atılmış olduğunu kanıtlıyor.