Anasayfa Makale Yazar Köşeleri Avrupa’dan Özgür İnternet Yasaları!

Avrupa’dan Özgür İnternet Yasaları!

AB meclis üyesi Neeli Kroes bir oturumda yurttaş haklarını savunurken görülüyor.

AB meclis üyesi Neeli Kroes bir oturumda yurttaş haklarını savunurken görülüyor.
AB meclis üyesi Neelie Kroes bir oturumda yurttaş haklarını savunurken görülüyor.

Avrupa Birliği interneti daha özgür ve tarafsız kılmaya yönelik yasalar çıkarıyor.

Avrupalı politikacılardan Neelie Kroes tarafından yürütülen bir çalışma, uzun süredir internetin daha tarafsız ve kolay erişilebilir olması yolunda ilerliyordu. Uzun ve zorlu bir yolculuktan sonra, bu çaba en sonunda meyve vermiş gibi görünüyor. Avrupa Birliği tarafından onaylanan yeni kanunlar “tarafsız internet” kavramını güvence altına alan yeni düzenlemeler getiriyor.

“Tarafsız İnternet” kavramı gelişmiş ülkelerdeki sivil toplum kuruluşları tarafından üzerinde en çok durulan konulardan biridir. Gerek devletlerin, gerek özel sektörün internet üzerinde tekel kurmaya yönelik girişimlerine karşı çıkılması gerektiğini savunur. Amerika Birleşik Devletleri bu konuda yoğun tartışmalara sahne olmuştu, ancak oradaki yasalar pek vatandaş lehine çıkmamıştı ve kavga hala sürüyor.

Avrupa Birliği ise bu yeni kanunlarla, özellikle servis sağlayıcıların ve içerik üreten firmaların el altından anlaşarak rakiplerine gizli sansür uygulamasını ya da haksız rekabete yol açacak avantajlar sağlamalarını önlemeyi amaçlıyor. Yeni yasaların getirdiği bir başka yenilik ise, telekom firmalarının Avrupa genelinde tüketiciye uyguladıkları yüksek şebekeler arası gezinti ücretlerini kaldırmayı hedefliyor. Tabii bu yasalar Avrupa Parlamentosu’ndan geçtikten sonra, bir de ülke meclisleri tarafından uygulamaya konmak zorunda. Bu da gerçekleştiğinde, iletişim Avrupa vatandaşları için daha özgür ve daha ucuz olacak.