Anasayfa Teknoloji NASA-Rusya İlişkileri Donduruldu!

NASA-Rusya İlişkileri Donduruldu!

roscosmos-roket

NASA’dan yapılan bir açıklama, Rusya ile yürütülen uzay çalışmalarının dondurulduğunu ortaya çıkardı.

Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya arasında gittikçe soğuyan hava, en sonunda uzun süredir ortaklaşa yürütülen uzay çalışmalarını da vurdu. Rusya’nın Ukrayna ile ilgili izlediği politikadan ve Kırım’ın Rusya’ya katılma kararından büyük rahatsızlık duyan ABD, ilişkileri tek tek dondurmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde NATO ve Rusya arasındaki ortak çalışmaların da askıya alındığı açıklanmıştı. Şimdi ise NASA’nın da bir devlet kurumu olarak bu politik gelişmelere ayak uydurduğu görüldü.

Amerika, Avrupa ve Rusya arasında uzun süredir ortaklaşa uzay çalışmaları yürütülüyordu. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nin resmi uzay ajansı NASA, bütçe kesintileri ve uzay mekiği projesinin iptalinden sonra, yörüngeye herhangi bir şey çıkarabilmek için Rusya’nın resmi uzay ajansı Roscosmos ile işbirliğine muhtaç olmuştu. İki ajans aynı zamanda yörüngedeki Uluslararası Uzay İstasyonu çalışmalarında da ortak hareket ediyordu. Ancak son politik gelişmeler doğrultusunda bu işbirliği artık pek mümkün görülmüyor.

NASA temsilcileri şimdilik Uzay İstasyonu’ndaki Rus ve Amerikalı astronotların ortak çalışmasının, proje güvenliği açısından süreceğini açıkladılar. Ancak süresi dolan Amerikalı astronotların yerlerine yenilerinin gönderilmesi mümkün olmayabilir. Bununla birlikte, NASA yörüngeye göndereceği malzemeler için Roscosmos roketlerinden faydalanmayacak. Fakat henüz NASA’nın kendi aktif roket programı olmadığından, eldeki bütçeyle 2017 yılına kadar uçuş gerçekleştiremeyecekler. Obama yönetimi her ne kadar NASA’nın uzun vadeli planlarını desteklese de, bütçeye kongre karar veriyor ve bu da bir süredir NASA aleyhine sonuçlar doğuruyor. Bu arada SpaceX gibi sivil uzaycılık şirketlerinin projeleri rayına oturabilirse, NASA’nın yeniden kendi roket programını başlatmasına gerek kalmayabilir. Ama şimdilik NASA karaya oturmuş gibi görünüyor.