Anasayfa Teknoloji Güneş Enerjisi İle Dünya Çevresinde Tur Atmak

Güneş Enerjisi İle Dünya Çevresinde Tur Atmak

solar-impulse-2

İsviçreli bir grup sadece güneş enerjisi kullanarak, dünyanın çevresinde tur atabilecek yeni bir uçak geliştiriyor.

Wright Kardeşler sayesinde 20. yy’ın başında insanların gökyüzünü de fethedebileceği kanıtlanmıştı. Çok fazla zaman geçmeden 4 pilot tarafından 1924 yılında Dünya çevresinde tam tur atılmıştı. 90 yıl sonraya hızlı bir bakış atalım. Bu hayal yeniden gerçekleşecek hem de çok farklı bir şekilde.

İsviçreli bir grup Solar Impulse 2 ismini verdikleri bir uçakla dünyayı turlamayı planlıyor. Uçağın kanat boyutu bir ucundan diğer ucuna 74 Metre uzunluğunda. Kanat üzerinde 17.000 güneş paneli bulunuyor. Paneller açılıp güneş ışınlarıyla dolduğu zaman, Solar Impulse 2, 141 Km/h hıza ulaşabiliyor.

Bu çok büyük bir hız değil. Ancak güneş paneline sahip bir uçakla, dünyanın çevresinde tur atmak için yeterli. Uçağın pilotları Bertrand Piccard ve Andre Borshberg olacak. Pilotlar uçağın yere konup, konmaması hakkında bir tartışma içerisindeler. Uçağın motoru dolu batarya ile tam 20 gün boyunca çalışabiliyor. Elbette pilotların da dinlenmesi gerekiyor. Bu yüzden zaman zaman iniş yapmaları lazım olacak.

Peki bu bize geleceğin uçakları için bir kapı mı açacak? Havacılık tarihinde Wright Kardeşlerden sonra bu ikili de güneş paneli ile çalışan uçaklar için öncü olabilir.