Anasayfa Haber 30 Saniyede Şarj Olan Batarya

30 Saniyede Şarj Olan Batarya

storedot-batarya

Akıllı telefon teknolojisini baştan aşağı değiştirecek batarya devrimi için daha çok zaman var.

Günlük yaşantının en büyük sıkıntılarından biri bataryası kısa sürede biten akıllı telefonlar. Bataryanın bitmesi kadar yeniden doldurması da işkence olabiliyor. Uzun saatler boyunca telefonun yeniden kendisini toparlamasını bekliyoruz.

Tel-Aviv’deki genç bir mühendis grubu batarya şarj etmenin şeklini değiştirecek yeni bir teknoloji ile ortaya çıktılar. Henüz prototip aşamasında olan bu teknoloji, telefonu 30 saniyeden az bir sürede tamamen şarj ediyor.

Bir sigara paketi büyüklüğündeki aparat, telefonun arkasına yerleştiriliyor. Kendisine has bir enerji kaynağına ihtiyaç var. Yani geleneksel prizlerden ya da USB bağlantısıyla şarj etme imkanımız yok. Bunun sebebi ise teknolojinin bio-batarya olarak adlandırılması.

Bataryanın bu kadar çabuk şarj olmasının arkasında geleneksel elektrik devreleri yatmıyor. Bataryanın çabuk şarj olma özelliği peptitlerden yapılmış, kendi dizilimini gerçekleştiren nano-kristallleri kullanmasına dayanıyor. Peptit ise, vücuttaki birçok biyolojik işlemde kullanılan bir tür organik bileşik olarak adlandırabiliriz. Yani bataryanın yapım sürecinde insan vücudundan yararlanılmış.

Bu ufak iletken yapılar yaklaşık 2.1 nm boyutunda. StoreDot işte bu yapılardan bir araya getirilerek, telefonunuzu 30 saniyede şarj etmenizi sağlıyor.

Bio-organik yapıdaki batarya teknolojisi için 6.25 Milyon Dolar’lık bütçe toparlandı. Ancak bu batarya henüz pazara sunulmaya hazır değil. Çünkü oldukça büyük ve özel bir enerji kaynağına ihtiyaç duyuyor.

Tel-Aviv’li mühendislerin açıklamasına göre batarya önümüzdeki yıl içerisinde standart bir telefonun içerisine sığabilecek boyutlara indirgenecek. 3 yıl sonrasında da pazara sunulacak.