Anasayfa Haber LADEE Macerası Sona Erdi

LADEE Macerası Sona Erdi

ladee

Ay’ın atmosferi üzerinde araştırmalar yapan LADEE, kontrollü bir şekilde düşürüldü!

Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer (Ay Atmosferi ve Yüz Çevresi Kaşifi – LADEE) sondasının görevi 17 Nisan itibariyle sona erdi. NASA tarafından yapılan açıklamaya göre LADEE, Ay yörüngesinden kontrollü bir şekilde yüzeye düşürüldü.

LADEE projesi görevlilerinden Rick Elphic, LADEE’nin düşüş sırasında 5793.64 km/h hıza ulaştığı belirtildi. Bu da bir tüfekten ateşlenen merminin hızından 3 kat daha fazla demek.

Henüz LADEE’nin düştüğü yer tespit edilemedi. Ancak Ay yörüngesinde tur atan Lunar Reconnaissance Orbiter (Ay Keşif Sondası – LRO) vasıtasıyla, çakıldığı yer bulunmaya çalışılıyor.

Program yöneticisi Joan Salute, LADEE’nin önemli bir proje olduğunun altını çizdi. Sonda, Ay atmosferi ve yüzeyi hakkında detaylı bilgiler topladı. Apollo görevlerinin ardından, Ay hakkında topladığımız en detaylı bilgilere imza atıldı.

Öte yandan LADEE, NASA’nın çift taraflı lazer bağlantı ağının da ilk ayağını oluşturdu. Konu hakkındaki projeyi NASA, İletişim İçin Lazerleri Kullanmayı Planlıyor başlıklı haberimize taşımıştık. Lazer ile 622 Mbps bağlantı hızı yakalanmıştı.