Anasayfa Makale Yazar Köşeleri World of Tanks: Wargaming Grand Finals’da Neler Oldu?

World of Tanks: Wargaming Grand Finals’da Neler Oldu?

78 Milyon oyuncunun 20 milyonu bu ücretsiz oyuna para harcamaktan memnun! World of Tanks’ı ilk kez Grand Finals ile taçlandıran Wargaming, Varşova’da inanılmaz bir etkinlik düzenledi. Peki neler oldu? Wargaming nasıl bu hale geldi? İşte röportajlar ve gözlemler ile World of Tanks, Grand Finals ve Wargaming…

wgl_logo

World of Tanks oyunu, Wargaming.net tarafından geliştirilen ücretsiz bir savaş oyunu. Strateji oyunlarıyla başlayan ve 120 kişiden 2000 kişilik ekibe ulaşan bu firma günümüzün talihli Free2Play devlerinden. Oynaması ücretsiz bir oyun olmasına karşın 78 milyon oyuncusunun dörtte biri yani neredeyse 20 milyon oyuncu WoT için her ay para harcamaktan son derece memnun. Wargaming ise kaynaklarını kazancını oyunu devamlı yenileyip geliştirmeye ve oyunculara karşılığını geri vermeye adamış durumda.

Geçtiğimiz yıl E-Spor için 8 milyon dolar ayıran şirket bu yıl bu miktarı 10 milyon dolara çıkartmış durumda. Technopat’ı temsilen Polonya’nın başkenti Varşova’da düzenlenen Grand Finals, firmanın ilk dev turnuvası oldu. Kazanan takım 2 milyon dolar ödüle kavuştu!

Peki nedir World of Tanks’ı başarılı yapan? İşte bu soruyu şirketin yönetici kademesindekilere sorduk, her biri ile yüzyüze yaptığımız röportajlarda sorularımıza yanıt aldık. İşte sizin için Grand Finals, Wargaming ve World of Tanks:

Wargaming.Net League:

wargaming-grand-finals-world-of-tanks (12)

Wargaming strateji oyunları yapan ve 2. Dünya Savaşı dönemini çok seven bir firmaydı. Oyun pazarında trending MMORPG’lere geçtiğini yani geleceğin devasa online oyunlarda olduğunu farkettiklerinde zor bir karar ile karşı karşıya kalmışlar. Ya World of Warcraft gibi fantastik bir oyunu ya da “farklı” bir şey yapmak arasında bir süre bocalamışlar. Sonuçta zaten olan oyunun bir benzerini yapmak yerine daha önce hiç yapılmamış olanı yapmaya karar vermişler “Orkları boşverelim, tank olsun! Devasa online bir tank savaş oyunu!”

wargaming-grand-finals-world-of-tanks (11)
Bu karar onların en büyük talihi olmuş zira bugün 78 milyon online oyuncuları var. Firma yöneticileri de “Doğru zamanda, doğru yerdeydik” diyor ve talihini inkar etmiyor.
Oyun pek çok Free2Play’in aksine kazanmak için para harcamanızı gerektirmiyor, sonsuza kadar ücretsiz oynayabilirsiniz. Peki bu firma nasıl para kazanıyor? Oyuncular, World of Tanks isimli bu devasa online oyunun geliştiricisi olan Wargaming.Net’i oyun için kozmetik ürünler alarak destekliyor. Burada firmayı ve oyununu benzerlerinden farklı kılan pek çok nokta var. Ancak temele inersek pek benzeri olmayan bir oyun sunmaları, gerçekçilik ve yaş ortalaması MMO’lara göre yüksek oyuncu kitlesi oluyor. Bu kitlenin yüzde 25’i oyun içi alım yaparak para harcıyor ve firma şu an dünyanın en önemli oyun firmaları arasında sayılıyor.

Varşova Belediyesi’nin Desteği

Soldan sağa Muhammed Fadl, Victor Kislyi, Michal Olszewski
Soldan sağa Muhammed Fadl, Victor Kislyi, Michal Olszewski

Bizim Polonya Cumhuriyeti’nin Varşova şehrinde katıldığımız büyük turnuvanın ödülü tam 2 milyon dolar. Bu oyunların ne kadar ciddi seviyelere ulaştığını gösteriyor. Online olarak milyonlarca insan bu turnuvayı izliyor. 7’şer tanktan oluşan 2 takımın yaptığı her muharebe 10 dakika sürüyor. Tankların konumlanması ve sabırla pozisyon ayarlaması ilk dakikaları doldururken son dakika izleyicilerin ayağa fırladığı, heyecanla bağırdığı muhteşem anlara tanıklık ediyor. Turnuvada dünyanın en iyi takımları çarpışıyor. Rusya’dan, Polonya’dan, Güney Kore’den, Çin’den ve daha sayısız ülkeden takımlar alanı doldurmuş durumdayıd.

Varşova Belediye Başkan Yardımcısı Michal Olszewski bile etkinliği şehre açık kollarla davet ediyor ve ağırlıyor. Kültür ve ekonomi açısından bu tür büyük turnuvalar yerel değil global olarak izleniyor. İnsan ister istemez bazı ülkelerin bürokratik zorluklarının onlara kaybettirdiklerini düşünüyor. Etkinliğin ana gücünü Wargaming kadrosu oluşturmasına karşın ESL ve Varşova Belediyesi’nin katkıları son derece önemli. Bize de dağıtılan basın kitinde Varşova’nın en iyi mekanları, yemekleri, tarihi, özellikleri anlatan ufak kitapçıklar yer alıyordu. Bu bilgiler son derece iyi derlenmişti ve İstanbul’a döndüğümüzde Varşova’yı daha çok sevmiştik.

Peki Neden Polonya? Neden Varşova?

World of Tanks daha ufak bir kitleye sahipken ilk Fan grubu buluşması Polonya’da gerçekleşiyor. Hatta Victor Kislyi’nin çok hoş bir anısı var “İlk fan grubu buluşmasına heyecanlı ve endişeli bir şekilde gidiyordum. Oyuncularımızla karşılaşacaktım ancak nasıl bir grup olduklarını merak ediyordum. İlk oyuncu ile karşılaştığımda sadece tek bir kişi olduğunu görerek bir an şaşırdım ve üzüldüm. Ancak birlikte köşeyi döner dönmez karşımıza kalabalık bir grup heyecanla fırladı, evet çok kalabalık bir hayran grubumuz vardı ve onları oyunda değil gerçek hayatta karşımda görmek çok heyecan ve mutluluk vericiydi.

Varşova
Varşova
Terasy Zloty Alışveriş Merkezi
Terasy Zloty Alışveriş Merkezi

Polonya ve Varşova, belediyenin desteğinin ötesinde 2 milyonun altındaki nüfusuna, muhteşem ulaşım ve konaklama imkanlarına karşın sadece lojistik sebeplerle seçilmemiş. İlk hayran grubunun ötesinde, nüfusa göre oyuncu oranının en yüksek olduğu bölge olduğu için tercih edilmiş. Bu arada satır aralarında Wargaming’in Türkiye gibi pek çok ülkeyi de Grand Finals için düşünüp değerlendirdiğini duyduk; umarız gelecekte bu da olur, Wargaming Varşova’da gördüğünden daha büyük bir destek görür.

wargaming-grand-finals-world-of-tanks (5)

Gerçek Tank Deneyimi

Varşova’da Grand Finals’ın bir parçası olarak  takımlar ve basın mensupları olarak  Askeri Teknoloji Müzesi’ne gittik. Burada T55 gibi gerçek tankların namlularını temizledik, topa mermi yükledik, tankların yağını, suyunu kontrol ettik ve hatta zırhlı araç ile gezdik! Bu inanılmaz tecrübe bize gerçekten o dönemde tank mürettebatı olmanın ne kadar zor, ne kadar zahmetli bir iş olduğunu gösterdi. Yüksek fiziksel efor, yağ, toz, kir, zangır zangır titreşim ve bol bol gürültü! Daha eğlenceli olamazdı, yani ancak gerçekten tanklarla savaşmadıktan sonra yapılabilecek pek çok şeyi yaptık. Özetle şunu söyleyebilirim, World of Tanks oynarken o mermiyi yuvaya süren yükleyiciyi ve bütün personeli daha sabırla bekleyeceğim.

Bu arada World of Tanks finallerine katılan takımların oyuncuları ile çok keyifli sohbetler ettiğimizi, İkinci Dünya Savaşı, tanklar, oyun içerisinde olan olaylar üzerine herkesin anlatacak çok şeyi olduğunu da belirtmeliyim. Gerçek tank deneyimi takımlar için de paha biçilemezdi.

wargaming-grand-finals-world-of-tanks (44)wargaming-grand-finals-world-of-tanks (47)wargaming-grand-finals-world-of-tanks (49)wargaming-grand-finals-world-of-tanks (53)wargaming-grand-finals-world-of-tanks (137)wargaming-grand-finals-world-of-tanks (136)wargaming-grand-finals-world-of-tanks (133)

Wargaming League’in Sponsorları

Alienware (Dell), PayPal, Razer gibi oyun bilgisayarı markası, ödeme sistemi sağlayıcı ve oyuncu ekipmanları markası gibi destekçiler de burada yer alıyor. Ancak etkinliğin esas öne çıkan markaları bunlar değil, bu turnuva Wargaming tarafından, World of Tanks’ın sadık oyuncuları için düzenleniyor ve turnuva ortamında bulunduğunuzda bunu siz de hissedebiliyorsunuz.

wargaming-grand-finals-world-of-tanks (8) wargaming-grand-finals-world-of-tanks (9) wargaming-grand-finals-world-of-tanks (10) wargaming-grand-finals-world-of-tanks (20) wargaming-grand-finals-world-of-tanks (26) wargaming-grand-finals-world-of-tanks (27) wargaming-grand-finals-world-of-tanks (28) wargaming-grand-finals-world-of-tanks (22) wargaming-grand-finals-world-of-tanks (21) wargaming-grand-finals-world-of-tanks (24) wargaming-grand-finals-world-of-tanks (23)
Peki ne gerek var? Online oynanan bir oyunu evin rahatında sadece oynamakla kalmayıp izleyebiliyorsunuz. Futbolda olduğu gibi stadyuma gitmek ya da kombine almak, izlemek için yayın ücreti ödemek yok. Bu farklar oyunların yayın alanında da futbol gibi popüler sporları geride bırakacağını gösteriyor. Sorumuzun yanıtına gelirsek, cevap basit: Atmosfer için! Oyuncular burada mücadele ruhunu hissediyor, formalarını giyip ekipmanlarını kuşanıyorlar ve seyirci önünde oynamanın, mücadele etmenin stresini, heyecanını, zevkini yaşıyor. İşte oyunun oyuncu kitlesi bir süre sonra bunu istiyor ve her gün daha fazlasını. Wargaming de bunu sağlamak için milyonlarca dolar ödüllü bu turnuva ile World of Tanks macerasında yepyeni bir sayfa açıyor.

Muhammed Fadl ile E-Spor Üzerine Konuştuk:

Technopat için Wargaming’in E-Spor sorumlusu Muhammed Fadl ile kısa bir röportaj yaptık. Geçtiğimiz yıllarda farklı oyunlarda kendi takımlarımız vardı; bazı okur ve izleyicilerimiz Türkiye 3.’lüğü aldığımız ve gelişmeyi umduğumuz dönemi hatırlarlar. Bu yüzde E-Sporlar ile ilgili olarak sorum Türkiye’deki takımlarla ilgili görüş ve planlarının ne olduğu yönündeydi.

wargaming-grand-finals-world-of-tanks (13)

Muhammed bu soruyu şöyle cevapladı “Oyuncu topluluklarını turnuva kuralları, organizasyon bilgisi, oyun içi kullanabilecekleri ekipmanlar ve oyun kredileri ile destekliyoruz. Sadece Türkiye’de bir iki takım değil, Dünya çapında yüzlerce takım var ve bu takımların hepsi World of Tanks’ta en iyi olmak için çok sıkı çalışıyor. Düzenlediğimiz turnuvalar, bu takımların bütün dünya tarafından tanınması ve hakettikleri ödülleri alması için. Bu büyük turnuvada biz de beklentilerimizin ötesinde muhteşem bir heyecan ve kalabalık ile karşılaştık. Gerçekten böyle hızlı büyüyen bir alanda gelecek yıl nerede olacağımızı tahmin etmek zor.”
Bu kısa ama güzel konuşmada açıklığı ve sempatik tavrı ile Muhammed’in E-Spor konusunda çok heyecanlı ve mutlu olduğunu da eklemek istiyorum. Ancak Türkiye’de E-Spor alanında tepeden inme bir organizasyon, dışarıdan büyük bir destek ile kontrol edilmeyi bekleyen takımlar varsa çok umutlanmamaları gerekiyor. Zira hiçbir oyun firması dünya çapında yüzlerce takıma tek tek sponsor olacak imkanlara sahip değil. Yerel toplulukların başarıları kendi çalışmalarına bağlı olacak. Önce takım kendisi organize olacak, daha sonra yerel turnuvalar yeşerecek ve tıpkı gerçek demokratik ülkelerde olduğu gibi tabandan Dünya çapına doğru bir genişleme yaşanacak. Küresel başarılar için Türkiye’de takımların yetenek seviyesi çok yüksek olsa da E-Spor organizasyonlarının gelişmesi daha yıllar alacak gibi görünüyor.

Neden mi? Dünya’da en yaygın oynanan Wot, Lol ve Dota2 gibi Free2Play’lere baktığımızda muhteşem yetenekli takımlar görmemize karşın bu takımların karşılaştıkları güçlüklerin ardı arkası kesilmiyor. YouTube’un yasaklı olması bile Türkiye’de oyunculuğa bir engel niteliği taşıyor. Her şeye karşın su akar, yolunu bulur. Türkiye’de ESpor da ilerleyen yıllarda adım adım güçlenecek.

Frederic Menou ile İşin Ticari Kısmı Üzerine Konuştuk:

Wargaming EMEA ve Kuzey Amerika Yöneticisi Frédéric Menou ile ise Wargaming’in World of Tanks’taki başarısının ticari yönü üzerine konuştuk. Günümüzde World of Tanks’ın başarısına parıldayan gözlerle bakan pek çok geliştirici var. Oyun ve eğlence sektörünün gelir olarak sinema sektörünü geride bıraktığı bir dönemde, işin “business” kısmı da son derece önemli, hatta pek çok kişi için en önemlisi bu.

Frederic Menou
Frederic Menou

Menou çok kısa ve öz biri, “Keep it sustainable” diyor yani sürdürülebilir gelişme üzerine odaklanıyor. Aynı sözü bir sonraki ve son röportaj olan Victor Kislyi ile konuşurken de duyuyoruz. Bir yandan oyunun fizik motoru, grafikleri yenileniyor, öte yandan ARGE sürüyor ve oyunun eğlence, ESpor kısmı daha eğlenceli hale getiriliyor. İşin arkaplanında ise kazanılan gelirin bu geliştirmeler, düzenlenen etkinlikler ve daha sayısız işletme giderine aktarılması yer alıyor. Hiç bir oyun firmasının elinde sonsuz kaynak yok. Üstelik World of Warcraft ve World of Tanks gibi fenomen başarı gösteren oyunlar, diğer oyunlardan ticari olarak farklılık gösteriyor. Tamamen farklı gelir modellerinde oyunlar olmalarına karşın pazar araştırmalarının gerçekte ticari ömürlerini belirlemekte yetersiz kaldığı oyunlardan bahsediyoruz. İnanılmaz başarı beraberinde böyle sorunları da getiriyor, geleceği görme açısından temkinli olmak gerekiyor.

Wow’dan bahsetmişken, Frédéric Menou’nun daha önce Blizzard’da çalıştığını da satır arası bir bilgi olarak paylaşalım. 5 buçuk yıl kadar Blizzar Avrupa’da destek hizmetlerinden yönetime önemli rollerde yer almış ve bu tecrübesini World of Tanks için Wargaming’de değerlendiriyor.

Menou ile konuşmamızda Türkiye’yi soruyoruz, özellikle ilk günlerde, bakınız World of Tanks Türkiye lansmanı döneminde Türkiye’de büyük bir yükseliş yaşadıklarını belirtiyor. Önümüzdeki dönemde tekrar benzeri bir yükseliş ve Türkiye’de World of Tanks’ın daha da yaygınlaşması için öncelikle oyunu geliştirmeyi sürdüreceklerini, bununla birlikte daha da aktif olacaklarını öğreniyoruz. Wargaming’in global stratejisine baktığımızda yeni ülkelerde dil engelini ortadan kaldırmaya önem verdiklerini, Türkiye’deki resmi dil desteğinin de diğer Wargaming oyunlarında, farklı konsol sürümlerinde devam edeceğini öğreniyoruz.

Wargaming CEO’su Victor Kislyi ile Gelecek Üzerine Konuştuk:

Victor Kislyi inanılmaz samimi, Belaruslu bir oyuncu. Etkinliğin her safhasında World of Tanks takımlarının oyuncularıyla yan yana olan, birlikte yiyip içip muhabbet eden, oyunu en ince detayına kadar bilen ve oyundan hala zevk alan biri. Oyunculara, oyuna verdikleri desteğin karşılığında daha çok eğlence, daha çok etkinlik ve her gün daha iyi bir oyun sunmaktan çok memnun. Bunu sürdürmeyi, geliştirmeyi hedefliyor. Oyunun başarısı konusunda da çok samimi “Doğru zamanda, doğru yerdeydik!” diye heyecanla tekrar ediyor.

Victor Kislyi
Victor Kislyi

wargaming-grand-finals-world-of-tanks (32)

Sorum çok basitti, “Gelecekte ne olacak?“, cevabı basit “Devam edeceğiz, sürdürülebilir bir şekilde Dünya’nın en iyi ücretsiz online oyunlarından birini geliştirmeye devam edeceğiz” diyor. World of Warplanes ve World of Warships gibi oyunlarla genişleyen Wargaming’in köklerinden hiç kopmadığını görüyoruz. Daha yazının en başında, iyi strateji oyunları yapan, ancak kısıtlı kitle sebebiyle hiç büyük miktarlar kazanmayan orta çaplı bir oyun firması olarak başladıklarını belirtmiştik. Burada yeni oyunları ve hali hazırda World of Tanks’te devam eden destekleri bize basitçe şunu gösteriyor: Wargaming popülerleşti diye birden bire yaptıkları oyunların türünü değiştirecek bir firma değil. Yani ne moda olursa onu yapıp Asya işi MMORPG’lere girişip, iki gün sonra trend değişti diye hemen FPS’ye dalacak bir anlayışta değiller. İyi oldukları, sevdikleri savaş oyunlarını geniş kitlelere ulaştırmaya devam edecekler. Burada 78 milyon oyuncunun desteğine sahip olmaları onların başarılarını sürdürmeleri konusunda güçlü bir şekilde destekliyor.

Grand Finals’in Sonu ve Bugün

Sonuçta Grand Finals’da çok heyecanlı maçlar izleyip Navi’nin zaferini gördük. Grand Finals’ı o esnada canlı izlemediyseniz bile takımları, detayları ve gerekli bağlantıların hepsini thegrandfinals.com adresinde bulabilirsiniz.

navi navi-2 WOT-Intro

Final Maçı:

Maçları Ancak Polonya’da sadece maç izlemekle kalmadık, yazıda gördüğünüz üzere World of Tanks’ın oyuncusundan, CEO’suna kadar herkesin gözünden bir analizini çıkarttık. Bu başarılı organizasyonun ardından aynı kadronun önümüzdeki yeni büyük turnuvada daha da büyük işler yapacağı açıkça ortada. Darısı Türkiye’nin başına…