Anasayfa Haber Yörüngesinden Fırlayan Yıldız Kümesi Üzerimize Geliyor!

Yörüngesinden Fırlayan Yıldız Kümesi Üzerimize Geliyor!

yildiz-kumesi

Bir sapan gibi kendi yörüngesinden fırlayan yıldız kümesi, oldukça yakınımızdan geçecek.

Evrenin en garip kozmik olaylarından biri oldukça yakınımızda gerçekleşecek. Bilim dünyası tarafından HVGC-1 olarak bilinen bir yıldız kümesi, yörüngesinden fırlayarak yakınımızdan geçecek. Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics tarafından yapılan açıklamaya göre tehlikede değiliz.

Bu tarz kozmik olayların sıklıkla yaşandığı ve yıldız kümelerinin bu durumlarda galaksiler arasındaki boşluklara süzüldüğü belirtiliyor. Bahsi geçen yıldız kümesinin neden kendi yörüngesinden fırlatıldığına dair kesin bir bilgi yok. Ancak en kuvvetli teori, yıldız kümesinin bağlı olduğu galaksinin merkezinde bulunan iki devasa karadeliğin karşılaşmasından yaşandığı söyleniyor.

HVGC-1, 3.2 Milyon km/h sürat ile galaksinin merkezinden fırlatıldı. Bu durumu bir sapandan fırlatılan taşa benzetebiliriz. Fırlayan yıldız kümesi, yerçekimsiz ortamda uzun bir süre boyunca başıboş dolaşacak. Bizim galaksimiz ve gezegenimizin bulunduğu bölgeye doğru geleceği hesaplandı. Ancak herhangi bir çarpışma yaşanmayacak.

Bilim dünyası bu kozmik olayı yakından takip etmek istiyor. Çünkü teorilere göre bir gün, Samanyolu Galaksisi, Andromeda Galaksisi ile çarpışacak. Böyle bir durumda, galaksi içerisinde yıldız kümeleri evrenin dört bir köşesine fırlayacak.