Anasayfa Haber AMD 3. Nesil APU’larını Tanıttı

AMD 3. Nesil APU’larını Tanıttı

AMD Logo Siyah

2014 genel kullanım ve düşük tüketimli işlemciler, türlerinde ilk kez görülen güvenlik çözümlerinin yanı sıra, watt başına performansta çift haneli artışlar sunuyor.

Günümüzün en popüler ve yenilikçi PC’lerinde en iyi kullanıcı deneyimini sağlamak için geliştirilen AMD, yaptığı bir açıklama ile üçüncü nesil genel kullanım ve düşük tüketimli mobil hızlandırılmış işlemcileri (APU) tanıttı. Kategorisinde lider işlemci performansını benzersiz özellikler ve kullanıcıyla zengin etkileşim seçenekleriyle birleştiren 2014 AMD Genel Kullanım ve Düşük Tüketimli APU’lar (eski kod adları “Beema” ve “Mullins”), bireysel ve kurumsal istemciler için ideal çözümler oluşturuyor. Bu yeni mobil APU’larda dört adede kadar yeni tasarlanmış x86 CPU çekirdeğiyle birlite endüstri lideri AMD Radeon ekran kartları ve ARM Cortex-A5’e dayalı donanım düzeyi güvenlik çözümü, enerji tüketimi düşük bir yongada sistem (system-on-chip (SoC) üzerinde yer alıyor. Bu yeni ürünler üzerinde geliştirilmiş sistemler Lenovo ve Samsung tarafından şimdiden duyurulurken, 2014 sonbaharında birçok farklı modelin raflarda yerini alması bekleniyor.

“2014 Genel Kullanım ve Düşük Tüketim APU’larımızı tasarlarken, soğutma fanı bulunmayan tasarımların grafik ve toplam işlemci performansında standardı bir kez daha belirlemeyi hedef aldık ve bunu başardık” diyen AMD İstemci Ürünleri Genel Müdürü Bernd Lienhard, şöyle devam etti: “Bu işlemciler en yeni çekirdek teknolojilerini, bu kapsamda bir x86 işlemcide ilk ARM tabanlı güvenlik çözümünü, hem bireysel hem ticari kullanıcıları memnun edecek kullanıcı deneyimleriyle enerji verimliliği çok yüksek bir paket içinde bir araya getiriyor.”

Yeni hızlandırılmış işlemcilerde en yeni donanım özellikleri, çarpıcı performans artışları, kullanıcıyla etkileşimi daha doğal hale getiren farklı yazılım deneyimleri, sınıfının en iyisi video streaming olanakları ve Windows tabanlı bilgisayarlarda AMD için optimize edilmiş BlueStacks yazılımıyla eksiksiz Android deneyimi bir arada sunuluyor.

Eşsiz Özellikler

2014 AMD Genel Kullanım ve Düşük Tüketim APU’lar, her boyut ve şekilde bireysel ve ticari mobil cihazlar için tasarlanmış olup fansız tabletlerden ikisi bir arada benzeri ayrılabilir ve çevrilebilir dizüstü notebook’lara, küçük ekranlı ve ultra ince dizüstü bilgisayarlara kadar tüm sistemlere uygulanabiliyor. Dört adede kadar x86 “Puma+” CPU çekirdeği ve Yeni Nesil Grafik Çekirdeği (GCN) mimarisi tabanlı AMD Radeon R Serisi grafik işlemciler içeren APU’lar, yüksek performans, olağanüstü görüntü kalitesi ve düşük tüketimi bir arada sunuyor. APU’larda yer alan diğer enerji yönetimi özellikleri arasında şınlar sayılabilir:

  • AMD Enduro teknolojisi ile daha uzun pil ömrü;
  • AMD Start Now teknolojisi ile hızlı açılma ve uyku modundan hızlı uyanma;
  • AMD Turbo Core teknolojisi ile bir uygulamanın ne zaman daha yüksek performans gerektirdiğini tespit.

Geliştirilmiş Güvenlik

AMD’nin bireysel ve kurumsal istemci cihazlarına yönelik tasarlanmış işlemcilere ARM tabanlı teknolojileri ilk kez uygulaması kapsamında, 2014 AMD Genel Kullanım ve Düşük Tüketim APU’larda AMD tarafından geliştirilmiş, ARM Cortex-A5 tabanlı ve bilgi güvenliğini arttırmak amacıyla ARM TrustZone teknolojisini içeren bir platform güvenlik işlemcisi (PSP) bulunuyor. Bu modeller, güvenlik için ARM çekirdeği içeren ilk ve tek x86 işlemciler olarak dikkat çekiyor. Tümleşik PSP, açık standartlar tabanlı ARM TrustZone ekosistemine bağlanarak yeni işlemcileri, biri “güvenli ortam” diğeri “normal ortam” olmak üzere iki “sanal CPU” şeklinde ayırıyor. İşlenen veri türüne göre yapılan bu ayrım, hassas verilerin güvenli bir şekilde depolanıp işlenmesini sağlarken, çevrimiçi ödeme, dijital hak yönetimi ve kurumsal veya web tabanlı hizmetler gibi güvenilen uygulamaları çalıştırıyor.

Kategori Lideri Performans

2014 AMD Genel Kullanım ve Düşük Tüketim APU’lar kategori lideri işlemci performansının yanı sıra, sınıfının en iyisi oyun deneyimi sunuyor. Bu yeni APU’ların zengin özellikleri ve tasarımdaki mükemmellik sayesinde, önceki nesil işlemcilere ve rakip ürünlere göre çarpıcı performans üstünlükleri elde edilebiliyor.

2014 AMD Genel Kullanım APU’lar:

  • Önceki nesil işlemcilere (“Kabini”) göre %100’e kadar daha iyi grafik performansı
  • Önceki nesil işlemcilere (“Kabini”) göre %20’ye kadar daha düşük tüketim
  • DDR3-1866 ile daha yüksek bellek desteği
  • Intel Pentium (“Haswell U”) işlemciye göre %50’ye kadar daha iyi grafik performansı ve 7 kata kadar daha yüksek işlemci performansı
  • Intel Pentium (“Bay Trail M”) işlemciye göre 3 kata kadar daha iyi grafik performansı ve %35’ten fazla genel sistem performansı artışı

2014 AMD Düşük Tüketim APU’lar:

  • Önceki nesil işlemciye (“Temash”) göre 2 kattan fazla grafik performansı ve yaklaşık 2 kat watt başına performans artışı
  • Intel Core i3’ten daha iyi grafik performansı
  • Intel Atom işlemciye göre üç kata kadar daha yüksek performans

Farklılaşan Kullanıcı Deneyimleri

Çeşitli donanım özellikleri ve performans iyileştirmelerinin yanı sıra, yeni işlemcilerde tüketicilere ve işletmelere bilgisayarlarından daha çok yararlanmalarını sağlayacak benzersiz yazılım özellikleri de bulunuyor.

  • AMD Gesture Control – popüler uygulamaların el hareketleriyle, dokunma olmadan kontrolünü sağlar
  • AMD Face Login – popüler web sitelerine girmek için yüz tanıma uygulamasıdır
  • AMD için optimize edilmiş BlueStacks – Windows bilgisayarlara eksiksiz ve sorunsuz bir Android deneyimi getirir
  • AMD Quick Stream Teknolojisi – streaming videoların kesintisiz inmesini sağlar
  • AMD Perfect Picture – daha zengin renk, kontrast ve çözünürlük için görüntü kalitesini otomatik olarak iyileştirir
  • AMD Steady Video teknolojisi – titrek ve sarsıntılı videoların tek tıkla düzeltilmesini sağlar

Bu yeni mobil APU’lara,2014 ortalarında piyasaya çıkması beklenen üst düzey “Kaveri” APU da katılacak.