Anasayfa Teknoloji Sıcak Hava Sayesinde Elektrik Üretilecek

Sıcak Hava Sayesinde Elektrik Üretilecek

solar-wind-energy-tower

Arizona’da inşaatına başlanacak kule sayesinde temiz ve sürdürülebilir enerji sağlanacak.

Bugünkü teknoloji ile bir sürü temiz ve sürdürülebilir enerji kaynağımız var. Güneş, rüzgar, okyanus dalgaları gibi doğal olayları alıp insan yaşamına etki etmeyecek şekilde enerjiye dönüştürebiliyoruz. Ancak bunların da bir kısıtlaması var. Örneğin, güneş panelleri geceleri işlevsiz kalıyor. Enerji depolamak için de devasa arazileri kapatıp, güneş enerjisi çiftlikleri kurmamız gerekiyor. Rüzgar enerji kuleleri ise hava akımının olmadığı zaman hiçbir işe yaramıyor. Ayrıca sürekli olarak bakımdan geçmesi gerekiyor ki, pervaneleri dönsün.

Solar Wind Energy Tower isimli bir firmaya San Luis, Arizona’dan izin çıktı. Bu firma temiz ve sürdürülebilir enerji mantığına bir yenisini ekliyor. Firmanın teknolojisi bir tür melez enerji kulesi. Güneşten gelen ışınlar panellerle vasıtasıyla toplanıyor. Kulenin altındaki havalandırmalar, içeriye rüzgarı çekiyor. Bu sırada Karbondioksit bir katalist görevi alarak, güneş ışınlarının çekilen rüzgarı ısıtıyor. Böylece sıcak hava ile çalışan türbinler dolduruluyor ve elektrik enerjisi elde ediliyor.

Bu kuleler her alanda kullanılabilir. Sıcak bir gecede, güneş panellerine ihtiyaç duymadan türbinler çalıştırılabilir. Ya da daha sonrasında bataryalarda bulunan güneş enerjisi kullanılarak, soğuk rüzgarlar ısıtılabilir. İdeal bir gün içerisinde 1.250 Megawattlık enerji üretilebileceği kanıtlandı.

Kulenin 2018 yılında işleve girmesi bekleniyor. Firma da bu sayede teknoloji alanında çalışma izinlerini çıkarabilecek. Doğa dostu bu sistem, sıcak havaların etkin olduğu ekvator bölgesinde, özellikle çöl ortamlarında kullanılabilir.