Anasayfa Teknoloji Kendi Kendini Tamir Eden Plastik

Kendi Kendini Tamir Eden Plastik

plastik

Hasar gördüğü zaman kendi kendine iyileşme gösteren plastik madde, geleceğin teknolojilerinde kullanılabilir.

Teknolojik gelişmeler doğrultusunda kendi kendini tamir eden maddelerden sıkça görmeye başladık. LG, G Flex ile çizilmelere karşı kendini iyileştirebilen telefon ekranı üretti. Öte yandan Stanford Üniversitesi’nde sentetik olarak elde edilen, insan derisine benzeyen kendi kendini iyileştiren bir madde yapıldı. Şimdi ise Illinois Üniversitesi yeni bir plastik geliştirdi.

Bu plastik ve diğer maddeler arasındaki fark, ne kadar dayanıklı oldukları. Yani madde çizilmelere, darbelere karşı ne kadar direnç gösteriyorsa, kendi kendini tamir etme yetisini de o kadar çabuk gösteriyordu. Büyük hasarlar alındığında, elbette kendisini tamir edemeyecek. Ancak bu yeni elde edilen plastik, ağır hasara karşı direnç gösterebiliyor. Hatta kırık ve çatlak alanları tamir edebiliyor. Bu bölgeleri tamir etmek için boşluklara doğru genişliyor.

Elde edilen bu yeni plastik ilke gelecekteki birçok cihaz kaplanabilir. Akıllı telefonların etrafına kaplanacak bu plastik madde, cihazlar yere düştüğünde kırılmasını önleyecek. Cebinize koyduğunuzda bozuk para ya da anahtarlığın ekranınızı çizmeyeceğinin güvencesini alacaksınız. Hatta daha büyük alanlarda, örneğin havacılık ve uzay projelerinde bile kullanılabilir.