Anasayfa Haber Microsoft ARM İşlemciye Mi Geçiyor?

Microsoft ARM İşlemciye Mi Geçiyor?

surface-mini

Microsoft’un 20 Mayıs tarihinde duyurması beklenen yeni cihazlarından birinde ARM işlemci olabilir.

Microsoft bu ayın 20’sinde yeni Surface tabletini resmen tanıtacağını duyurmuştu. Bu yeni tablet Intel işlemciyle gelecek, ancak söylentilere göre firma bir de ARM işlemcili bir model tanıtmaya hazırlanıyor. Bugüne kadar çıkardıkları ARM işlemcili Surface RT ve Surface 2 modellerinde Nvidia’nın Tegra işlemcilerini kullanan Microsoft’un, bu yeni modelle birlikte Qualcomm işlemciye geçeceği fısıldanıyor.

Microsoft ve Nvidia arasındaki işbirliğinden iki firmanın da memnun olduğu biliniyor. Ne var ki Nvidia’nın iki farklı Tegra 4 serisi çıkarması bekleniyordu ve daha alt seviye olan Tegra 4i modelini Microsoft’un istediği miktarlarda piyasaya süremediği söyleniyor. Bu durumda firmanın Windows RT işletim sistemli yeni tabletleri için Qualcomm’un Snapdragon 600 serilerine yönelebileceği konuşuluyor.

Öte yandan, tüm bu Windows RT ve Windows 8 farkının tüketicinin kafasını karıştırdığı ve yazılımsal destek açısından da çok iyi ilerlemediği bir başka tartışma konusu. Microsoft geçtiğimiz yıl Windows RT kullanan Surface tabletlerinin satışını % 50 oranında artırmış ve bu kalemdeki cirosunu 494 milyon dolara çıkarmış. Ne var ki maliyet 539 milyon dolarda kaldığından, firma Windows RT işletim sistemli tabletlerde zarar etmeye devam ediyor.

İşin kötü tarafı, RT’nin yazılımsal desteğinin de fazla gelişmemesi, Microsoft’un donanımdan ettiği zararı yazılımdan çıkarmasını önlüyor. Bu durumda firmanın tüm Windows RT konusunu yakın bir gelecekte olduğu gibi rafa kaldırması da mümkün. Nitekim şirket içinden gelen açıklamalar da bu yönde işaretler taşıyor. Yönetim kurulu X-Box ve oyun departmanlarının bile elden çıkarılması yolunda tartışmalara sahne olurken, açıkça zarar ettiren Windows RT’nin geleceği pek de parlak görünmüyor.