Anasayfa Haber NASA’dan Yıldıztozu Başarısı!

NASA’dan Yıldıztozu Başarısı!

U-Camelopardalis-kirmizi-dev

NASA, yeryüzünde ilk defa yıldıztozu oluşturmayı başardı.

NASA’nın California’da bulunan Ames Araştırma Merkezi içerisinde yıldıztozu yaptı. Bu bilim tarihine bir ilk olarak girdi. Aslında NASA’nın yaptığı şey tam olarak yıldıztozu değil. Daha doğrusu bir kırmızı dev yıldızın, dış atmosferinde oluşan tozu, laboratuvar ortamında oluşturdu.

Derin uzayda, milyonlarca yıl içerisinde, galaktik tozlar bir araya gelerek nebulaları oluşturuyor. Bu nebulaların kalbindeki reaksiyonlar ile yeni gezegenler ve yıldızlar oluşuyor. Elbette, NASA yeryüzünde yeni yıldızlar ya da gezegenler yaratmaya çalışmıyor. Henüz o teknolojiye sahip değiliz. Ancak 14 Milyar yıllık evren tarihini biraz olsun anlayabilecek bir maddeye sahibiz.

Ames Araştırma Merkezi içerisinde, NASA’nın Kozmik Simülasyon Odası (Cosmic Simulation Chamber – COSmIC) var. Araştırma bu simülasyon odası sayesinde yapıldı. Ortalama 100 Kelvin (-170C) sıcaklık ile ölen bir yıldızın yapısı oluşturdu. Bunun için tonlarca ultraviyole radyasyon ışını kullanıldı. Oda bu durumdayken, içeriye ufak hidrokarbon molekülleri enjekte edildi. Gelişen kimyasal işlemlerle birlikte bu moleküller, toz taneciklerine yani yıldıztozuna dönüştü.

yildiztozu

İşlem sonuçlandığında elde edilen toz, Ames’in elektron mikroskobu ile analiz edildi. Ortaya çıkan görüntüyü yukarıda görebilirsiniz. Toz parçalarının farklı boyutlarda olduğu görülüyor. 10nm’lik parçalardan 1.5 mikrometrelik yarıçapa sahip tozların oluştuğu gözlemlendi.

Henüz yıldızların nasıl oluştuğuna dair net bir fikrimiz yok. Ancak teoriler, bu devasa kozmik reaksiyonların oluşmasında ufak atomaltı parçaların bulunduğunu söylüyor. Fizik kanunlarını konu dışı bırakan reaksiyonlar, evrenin en korkutucu cisimlerinden yıldızları oluşturuyor.

Evrenin evrimini daha iyi anlayabilirsek, kendimizi de bir yere oturtabiliriz. Bundan yıllar öncesinde ünlü astrofizikçi Carl Sagan, tüm insanların bedenlerinin yıldızların devasa ocaklarından damıtıldığını söylemişti. Sagan’a göre hepimiz yıldıztozuyuz. Eğer yaşasaydı ve bu araştırmanın sonuçlarını görseydi, oldukça gurur duyardı diye düşünüyorum.

https://www.youtube.com/watch?v=4PN5JJDh78I