Anasayfa Teknoloji IBM’den Kendini Onaran Plastik!

IBM’den Kendini Onaran Plastik!

t1000

Yaklaşık 20 yıllık bir aradan sonra, yeni bir plastik türevi keşfetmek IBM’e nasip oldu.

Gerçekte bu yeni plastik türevini keşfeden kişinin adı Jeannette Garcia, ancak keşfin kendisi tamamen kaza eseri gerçekleşmiş. Garcia farklı polimerler üzerinde çalışırken, polyhexahydrotriazine (PHT) adı verilen bu yeni formülü bulmuş. Ancak bileşimin nasıl gerçekleştiğini çözebilmek için IBM’den yardım istemiş. IBM mühendisleri ellerindeki dev bilgi işlem gücünü kullanarak bu kimyasal süreci deşifre etmeyi başarmışlar.

Peki ama bu yeni plastik, ya da kimyadaki adıyla “polimer”, bu denli önemli? Garcia bunu şöyle özetliyor; “Eğer bu yeni polimer 15 yıl önce keşfedilmiş olsaydı, dünya çok daha farklı bir yer olabilirdi!” Bu yeni plastik havacılıktan tutun da cep telefonu üretimine kadar her alanda devrimsel niteliklere sahip. Bugün her yerde gördüğümüz termo-plastikler kadar dayanıklı, ama gerektiğinde çok daha esnek ve hasar aldığında da kendi kendini yapısal olarak onarabiliyor!

Hepsinden önemlisi ise, bu plastiğin tamamen yeniden kullanılabilir olmasıdır. Bugün elinizde tuttuğunuz cep telefonu, tablet ya da dizüstü bilgisayarın kasasını oluşturan termo-plastikler, bir kez kalıptan çıkınca tekrar kullanılamazlar. Doğada çözülmeleri de pek mümkün olmadığından, gittikçe büyüyen çöp dağları oluştururlar. Oysa PHT böyle değil! PHT malzemeleri tekrar temel bileşenlerine ayırmak için mühendislerin tüm yapması gereken onları bir sülfürik asit banyosuna daldırmak. Sülfürik asit kimya dünyasında “sudan ucuz” olarak tanımlanan bir kimyasal, yani geri dönüşüm maliyeti inanılmaz düşük ve dönüşüm oranı % 100.

En önemli husus ise, PHT üretimi için gereken yöntemlerin ve ekipmanların, zaten endüstriler tarafından halen kullanılıyor olmasıdır. Yani firmalar hiç yeni yatırım yapmadan bu yeni malzemeye geçiş yapabilecekler. Bu da önümüzdeki yıllarda aklımıza gelebilecek her türden endüstride çok ciddi bir değişim olacağına işaret ediyor. Çünkü PHT sırf kolay geri dönüşebilir olması sayesinde  her yıl milyarlarca dolarlık tasarruf sağlayabilecek.