Anasayfa Haber Dünya’nın En Hızlı ve En Küçük Nanomotor’u Yapıldı

Dünya’nın En Hızlı ve En Küçük Nanomotor’u Yapıldı

nanomotor

İnsan vücudunda tek bir hücreye sığabilecek boyutlarda olan nanomotor, bir jet uçağı hızında çalışıyor.

Nanoteknoloji oldukça ilgi çekici bir alan. Yapılabilecekler neredeyse sınırsız. Geleceğin teknolojisinin potansiyeli de nanoteknolojik gelişmelerde yatıyor. Bu gelişmelerden en yenisi Austin, Texas Üniversitesi’nden çıktı.

Üniversite laboratuvarında geliştirilen nanomotor, dünyanın en hızlı ve en ufak motoru olarak kayıtlara geçti. Bu nanomotor o kadar ufak ki, insan vücudu içerisindeki bir hücreye sığabilir. Nanomotorun tıp alanında kullanılması planlanıyor.

Daha öncesinde geliştirilen nanomotorlar ortalama 5.000 RPM hızında hareket ediyorlardı. Bu oldukça hızlı. Ancak yeni geliştirilen nanomotor bir jet motorunun hızına yani 18.000 RPM’e ulaşıyor. Bu da vücut içerisinde hızlı hareket etmesine olanak sağlıyor.

Geliştirilen nanomotor 3 parçadan oluşuyor. AC ve DC elektrik akımlarını kullanarak hareket ediyor. İçine yerleştirilecek ilaçlarla, hasta hücreleri ortadan kaldırabilecek bir yapıya sahip. Yani kanserli hücreleri yok ederek, bu hastalığı tamamen ortadan kaldırabilme potansiyeli var.