Anasayfa Teknoloji SETI Astronomu Uzaylıları Bulacağına İnanıyor

SETI Astronomu Uzaylıları Bulacağına İnanıyor

uzay-astronomi

Derin uzayda yaşam arayışlarına devam eden SETI kuruluşunun bir üyesi, uzaylı bulmakta kararlı.

SETI Enstitüsü’nden Astronom Seth Shostak, ABD Kongresi’ne uzaylı bulacaklarına dair söz verdi. Bulunacak uzaylı, bilimkurgu filmlerindeki insanoğlunu yok etmeye çalışan ırklar ya da E.T. gibi sevecen yaratıklar olmayacak tabii ki.

Son yıllarda uzaylı yaşamına ilişkin düşünceler de değişmeye başlamıştı. Daha öncesinde suyun yani hidrojen atomunun bulunduğu yerde yaşamın da bulunacağına inanılıyordu. Ancak dünyamızda yapılan çılgın deneyler sonucunda, inanılmaz şartlar altında yaşayan mikroskobik canlıların varlığı kanıtlandı.

Shostak, görev süreci boyunca uzaylı yaşamı arayacağın ve bulacağına dair söz verdi. Search for Extraterrestrial Intelligence’ın kısaltması olan SETI, uzun yıllardır derin uzay araştırmaları yapıp veri toparlıyor. SETI@home projesi ile katılımcıların bilgisayarlarının işlemci gücünü kullanarak, dış uzaydan gelen radyo dalgaları çözümleniyor.

SETI’de kıdemli Astronom olarak görev alan Shostak, er ya da geç 3. türden canlılarla bağlantı kuracağımıza inanıyor. Bunun da oldukça yakın olduğunu düşünüyor. Öte yandan SETI şu ana kadar Milyonlarca yıldız sisteminden henüz %1’lik bir kısmı inceledi ve yaşam izine rastlayamadı.

Shostak öte yandan NASA’nın çalışmalarının da verimliliğinden bahsetti. Ancak bunların daha da artırılması gerektiği üzerinde durdu. Örneğin, NASA’nın Curiosty gezgini, Mars yüzeyinde oldukça başarılı işler çıkarıyor. Ancak NASA ilerleyen yıllarda yeni teknoloji ile donatılmış bir gezgini daha Kızıl Gezegen yüzeyine fırlatmayı planlıyor.

Ayrıca Jüpiter ve Satürn’ün Ay’larına da geziler yapılması gerekiyor. Burada yaşam izine rastlayıp, rastlamayacağımız konusunda emin değiliz. Ancak başlangıç araştırmaları için oldukça ilgi çekici bir saha durumunda.

Görsel Kaynak: Shutterstock/diversepixel