Anasayfa Haber İran, Mark Zuckerberg’i Mahkemeye Çağırıyor!

İran, Mark Zuckerberg’i Mahkemeye Çağırıyor!

facebook-mark

İran, Facebook’un kişisel bilgileri gizli tutmadığı gerekçesiyle Zuckerberg’in mahkemeye çıkarılmasını istedi.

Mark Zuckerberg, sosyal medya ağını kurduğundan bu yana garip durumlarla karşılaşıyor. Dünya liderleriyle görüşmeler yapan, Facebook için alakası olmayan firmalar satın alan ve gösterişsiz bir düğün ile evlenen bu genç yeteneğin ismi İran’da anılmaya başladı.

İran, Facebook tarafından satın alınmış Instagram ve Whatsapp gibi uygulamaların kişisel hayatın gizliliğini deldiğini düşünüyor. Yüksek düzeydeki kişiler, birçok sosyal medya ağının kapatılması için mahkemeye başvuruda bulunuldu. Ayrıca mahkeme Mark Zuckerberg’in ifade vermesi için İran’a gelmesi gerektiğini düşünüyor.

Öte yandan böyle bir şey görmeyeceğiz. Çünkü ABD ve İran arasında daha önceden imzalanmış ortak bir hukuk anlaşması yok. Bu yüzden suçluların geri iade edilmesi gibi bir karar verilemez. Bu tarz davalarda iki ülkenin de birbirlerinin hukuk düzenlemelerini tanıması gerekiyor. Yani İran bir hayali kovalıyor. İran internet yetkilisi ise konu hakkında “Facebook şirketinin Siyonist kurucusunun kendini savunması ve oluşan zararları tazmin etmesi için mahkemeye gelmesi gerek” dedi.

Son zamanlarda İran, birçok sosyal medya ağını kapatmak için çalışmalara başladı. Instagram ve Whatsapp’ın kullanılmasının engellemesi isteniyor. Facebook daha öncesinde kapatılmıştı. Twitter ve YouTube ise halen ulaşılamaz halde. Öte yandan Mohammad Javad Zarif gibi üst düzey siyasi liderler halen Twitter kullanmaya devam ediyor.

İran kendi internet altyapısını kurarak, batılı ülkelerin sunduklarını ülkelerine sokmama konusunda kararlı. Zuckerberg bu mahkemeye ne cevap verecek bilinmez ama; mahkemenin de açıklamayı kaale alacağından emin değiliz.