Anasayfa Makale İncelemeler Kingston DataTraveler DTIG4 ve SDCX10/64GB İncelemesi

Kingston DataTraveler DTIG4 ve SDCX10/64GB İncelemesi

Kingston-Logo

Kingston’un 16 GB kapasiteli DataTraveler DTIG4 USB belleğini ve 64 GB kapasiteli SDCX10/64GB microSD hafıza kartını inceliyoruz.

Bilgisayar hafıza ürünlerinde iddialı isimlerden biri olan Kingston’dan çıkan ve halen piyasada bulabileceğiniz iki farklı ürüne sizler için kısaca göz attık. Bunlardan ilki Kingston DataTraveler serisinden DTIG4 kodlu USB bellek, diğer ise Class 10 sertifikalı SDCX10/64GB microSD hafıza kartı. Her iki ürün de Kingston’ın piyasaya modern ancak uygun fiyatlı alternatifler sunma girişiminin sonucu olarak ortaya çıkmış. Şimdi gelin bunlara yakından bakalım.

kingstonUSB_01

Kingston DataTraveler G4 – 16 GB

Kingston bu belleği USB 3.0 uyumlu ancak uygun fiyatlı bir USB hafıza arayanlar için tasarlamış. Gövde yapısı gayet basit bir tasarıma sahip ve plastikten mamul. Kapağı çıkarıp arkadaki kulpun üzerine takabiliyorsunuz. Ancak bu kulpta anahtarlık ya da kordon bağlıysa bu mümkün olmuyor. O zaman da kapağı bir kenara bırakıp kolayca kaybedebiliyorsunuz. Gövdenin çok sağlam olduğu söylenemez, özellikle USB soket kısmı fazla zorlanırsa eğilebiliyor, bu yüzden biraz dikkatli kullanılması gereken bir ürün.

Veri aktarım performansına gelince, burada gördüğümüz rakamlar vasatın altında kalıyor denebilir. Hafıza USB 2.0 ve 3.0 uyumluluğuna sahip, burada bir sorun yok. USB 2.0 sokete takıldığında ortalama 29 MB/s okuma hızına ve 8 MB/s yazma hızına sahip olduğunu gözlemledik. USB 3.0 portuna takıldığında ise okuma hızı ortalama 60 MB/s ve yazma hızı da ortalama 11 MB/s olarak gözlemledik. Bu rakamlar büyük boyutlu dosyalar atılırken gözlemlendi. Birkaç MB boyunda dosyalar yazılırken yazma hızı USB 3.0 üzerinde kısa süreli olarak 20 MB/s seviyesine çıkabiliyor.

kingstonUSB_02

Doğrusu bu performans USB 3.0 bellekler arasındaki sıralamada hayli aşağılarda kalıyor. Öte yandan yapısal olarak çok dayanıklı bir ürün görüntüsü verdiği de söylenemez. USB jakının plastik gövde içinde kolayca eğrilmesi can sıkıcı bir durum. Fiyata gelince, internet üzerinde 25 TL civarında fiyatlarla satılıyor. Daha hızlı ve sağlam gövdeli bir ürün istiyorsanız, bunun üç katına çıkan fiyatlarla karşılaşmak söz konusu. Ürünün iyi yanları, Kingston’ın 5 sene garanti vermesi ve fiyatının nispeten makul bir seviyede olmasıdır. Bu fiyat aralığındaki USB belleklerin çoğunda performans bu seviyenin üzerine pek çıkmıyor. Ancak çok iyi bir bellek arayanlar için G4 ilk tercih olmayacaktır.

kingstonSDXC_01

Kingston SDCX10/64GB

Tablet, akıllı telefon ya da SLR fotoğraf makinesi kullanıyorsanız, alacağınız performans dönüp dolaşıp gelir, kullandığınız hafıza kartının hızına dayanır. Tabii ki yavaş kartlar çok daha ucuzdur, ama bu yavaşlığın bedelini sürat kaybı yaşayarak ödersiniz. Hatta belli hızların altındaki kartlarda yazılım hatalarıyla sık sık karşılaşabilirsiniz. Peki ama bir hafıza kartı alırken hızını nasıl anlayacaksınız?

Burada aldığınız hafıza kartının Class sınıflandırması önemlidir, bunu da paketin ve hatta kartın üzerinde görebilirsiniz. Şu an için piyasadaki cihazların çoğuyla uyumlu olan en yüksek hızlı kartlar Class 10 ibaresini taşırlar. Bundan kat kat daha hızlı hafıza kartları da yapıldı, ancak henüz çok pahalılar ve pek yaygın değiller. Onlar daha ziyade profesyonel cihazlarda kullanılıyorlar.

kingstonSDXC_03

Class 10 demek, hafıza kartının saniyede 10 MB veri yazma hızına erişebildiği anlamına geliyor. Pek fazla gibi görünmese de, üzerinden program çalıştırabileceğiniz kadar yüksek bir sürat aslında. Kingston SDXC10/64GB modeli de bu sınıftan bir microSD kartı. Yaptığımız veri aktarım testinde, büyük boyutlu dosyaları yazarken 11 MB/s hıza kadar çıkabildiğini gördük ki, bu gayet iyi bir değer. Okuma esnasında ise 18 MB/s hıza ulaşabiliyor, bu da doğrudan kart üzerinden HD video izlemeye izin verecek kadar iyi bir sürat.

Kingston SDCX10/64GB beraberinde microSD adaptörüyle birlikte geliyor. Tablet ve telefon gibi cihazlarda adaptörü olmadan takıp kullanıyorsunuz. SLR kamera ya da bilgisayarınızdaki kart okuyucuya takarak kullanmak için ise adaptörün içine yerleştiriyorsunuz. Adaptörün üzerinde yazma koruma anahtarı da var, bunu kapatırsanız yanlışlıkla verilerinizi silmezsiniz.

Kingston SDCX10/64GB piyasada 100 ila 110 TL arasındaki fiyatlara bulunabiliyor. Bu fiyat ilk bakışta yüksek gibi görünse de, aslında az sayıdaki rakibinden daha düşük. Başka markalardan 64GB kapasiteli Class 10 microSD kartlar, 130 TL ve çok daha üzerindeki fiyatlarla karşınıza çıkabiliyorlar. Kingston’ın sunduğu ürün performans açısından tatmin edici, fiyat açısından da tercih edilebilir bir pozisyonda kalıyor.