Türkiye’ye daha 4G internet gelmeden, onlar 5G internete geçişe hazırlanıyor. Hatta geçiş tarihleri belli bile oldu! Teknoloji konusunda öncü ülkelerden biri internet konusunda herkesi sollayacak…
Teknoloji dünyasının kalbi Japonya, 5G internete geçmek için altyapı çalışmalarına başladı. Toshiba ve NTT, Tokyo’da düzenlenecek 2020 Olimpiyatlarını 8K çözünürlükte yayınlamak için bazı çalışmalara girişmişti. O zamana canlı yayın akışını kaldırabilecek bir internet altyapısı oluşturulması gerekiyor.
Bu yüzden Japonya’nın 2020 yılında 5G internete geçeceği yönünde bazı söylentiler ortaya çıktı. Japon Komünikasyon Bakanlığı, 5G teknolojilerinin gelişmesi için özel firmalara destek vermeyi düşünüyor. Ülkede NTT Docomo, KDDI ve Softbank GSM firmaları en önemli taşıyıcılar. Bu firmalara tam destek verilmesi konuşuluyor. Ayrıca Panasonic, Sharp ve Fujitsu gibi firmalar da bu desteği arkalarına almak istiyor.
Bakanlık önümüzdeki yıl itibariyle 5G altyapısının oluşturulması için bütçe düzenlemesi yapacak. Eğer başarırlarsa 4G standartlarından katbekat daha iyi internet hızına ulaşacaklar. 5G internet bağlantısı kağıt üzerinde incelendiğinde 10 Gbps hız sağlıyor. Bu hız 8K çözünürlüğün canlı olarak yayınlanmasına imkan tanıyacak nitelikte.




10 Gbps hıza geçicek adamlar, ama bizde ülkede piber internet kullanma oranı belki % 1 dir tahminime göre. 3G komedisini saymıyorum bile.
türkiye de söyledikleri kadarıyla daha çok var önce fiber alt yapı artacak ve 4g baz istasyonları fiber kablolarla birbirine bağlanması gerekiyormuş 4g baz istasyonları fiberle bağlanmazsa olmaz diye duydum. sonra tv yayınları karasal sayısal yayına geçecekmiş, dana adana ve ilçelerinde geçmedi diye biliyorum belki yanlıştır oradan arta kalan frekanslar sonra 4g istasyonlarına verilecekmiş
Aslında 5G çalışmaları bir yıl kadar önce Çin’de başladı : Huawei’nin başını çektiği teknoloji geliştirme komitesi çalışmaya başlayalı çok oluyor. Japonlar ise daha yeni başlayacak daha başlamış değiller.
Teknoloji geliştiremeyen Amerika ve İngiltere gibi ülkeler biliyorsunuz uzun zamandır Huawei ekipmanları kullanımının önüne geçmeye çalışıyordu. Şimdi ise Japonlara destek vererek rakip ortaya koymaya çalışıyorlar.
Biz 3g hızını tam olarak alamıyoruz bile. Şehir merkezleri haricinde Türkiyenin bir çok yerinde hala fiber internet yok. Dünyanın en yavaş, en pahalı ve en kalitesiz hizmetini alıyoruz maalesef.