Anasayfa Haber ESET, Android Kullanıcılarını Uyardı

ESET, Android Kullanıcılarını Uyardı

android-malware

Güvenlik yazılımları ve çözümleri sunan ESET, Android kullanıcılarını hedef alan zararlı yazılımlar konusunda uyarılarda bulundu.

Mobil pazar geliştikçe, siber suçlar da artıyor. Çünkü her yeni cihaz yeni bir yazılım demek. Bu da siber saldırganlar için yeni açık kapı aramak ve kolay para kazanmak anlamına geliyor. Bugüne kadar mobil işletim sistemleri birçok virüs ve zararlı yazılımla karşı karşıya geldi. Güvenlik yazılımları ve çözümleri sunan firmalar bazen yetersiz kalabiliyor. Özellikle son yılda yükselişe geçen Ransom olarak adlandırılan, kullanıcıdan para isteyen zararlı yazılımların ardı arkası kesilmiyor.

ESET’teki araştırmacılar, Android kullanıcılarını hedef alan zararlı yazılımlar konusunda uyarılarda bulundu. Android/Simplocker oldukça basit bir şekilde çalışıyor. Kullanıcının akıllı telefonunun ya da tabletinin içerisindeki dosyaları tarıyor. Bu dosyalardan en çok kullanılan ya da önem teşkil edeni üzerine bir şifre koyuyor. Bu şifreyi kırmak hiç de kolay değil.

ESET’in açıklamasına göre bu tarz zararlı yazılımlar jpegs, png, bmp, gif, pdf, doc, docx, txt, avi, mkv, 3gp ve MP4 uzantılarına sahip olan dosyalarda daha sık rastlanıyor. Saldırıya uğrayan telefon kullanıcısı Rusya üzerinden Ukrayna Grivnası ile ödeme istiyor.

İlk Android SMS Trojan virüsler ile 2010 yılında karşılaşmıştık. Bunların da merkezini Rusya ve Ukrayna olduğu ortaya çıkmıştı. Son zamanlarda çıkan virüsler ve zararlı yazılımların kaynakları da bize bu bölgeleri işaret ediyor. Sanıyoruz ki, Android işletim sistemi buradaki siber saldırganlar için kolay bir ekmek kapısı gibi gözüküyor.

Technopat ailesi olarak, bu tarz sorunlarla karşılaşmamanız için işletim sisteminizi sürekli güncel halde tutmayı unutmamanızı öneriyoruz. Ayrıca ücretli ya da ücretsiz bir mobil güvenlik uygulaması da sizi korumaya alacaktır.