Anasayfa Haber Yüz Tanıma Programı İlk Suçlusunu Yakaladı

Yüz Tanıma Programı İlk Suçlusunu Yakaladı

yuz-tanima

Chicago Polis Departmanı milyon Dolarlık yatırımının meyvelerini toplamaya başladı.

Teknoloji ilerleyen yıllarda suç oranını azaltabilir mi? Yıllar içerisinde birçok internet sitesine, banka hesabına, sosyal medya profillerine isimlerimizi, imzalarımızı, kart bilgilerimizi, görüntülerimizi bıraktık. NSA ve Snowden belgeleriyle bu tüm bilgilerin gizlenmediğini biliyoruz. Peki, gerçekten bu bilgiler bize karşı değil de bizi korumak için kullanılabilir mi?

Bu fikir ile yola çıkan Azınlık Raporu (Minority Report) isimli film distopik bir gelecekte, suç oranını teknoloji ile azaltmaya çalışıyordu. Suçların işlenmeden önce tespit edilmesi sağlanıyordu. Daha sonrasında ise suçu işleyecek kişi yüz tanıma programlarıyla tespit edilip, kıskıvrak yakalanıyordu. Henüz, işlenmeyen suçları tespit edemiyoruz. Ancak yüz tanıma programlarımız çalışmaya başlamış.

Chicago Polis Departmanı, geçtiğimiz yıl 5.4 Milyon Dolar federal yardım alarak yüz tanıma teknolojisini şehre kurmuştu. Sistem Pierre D. Martin isimli suçluyu, şehirdeki kameralar ve yüz tanıma programı vasıtasıyla yakaladı. Suçlunun yaptığı hırsızlıklar anbean kaydedildi. NeoFace yüz tanıma teknoloji kullanılarak 4.5 Milyon kişinin fotoğrafının bulunduğu sistemden Martin bulundu ve yakalandı.

Elbette bu teknoloji bir noktada insanlara güven veriyor. Ancak birçok kişiye göre hiç de etik bir çalışma değil. Kişinin, özel hayatının sınırlarının aşılması gelecek yıllarda farklı boyutlarda bir savaşa yol açabilir.