Anasayfa Haber Bitcoin Akışını Tek Bir Kişi Kontrol Edebilir mi?

Bitcoin Akışını Tek Bir Kişi Kontrol Edebilir mi?

bitcoin

Bitcoin akışının tek bir kişinin eline geçip geçemeyeceği şüphesi ortaya çıktı.

Son zamanların en çok konuşulan internet olaylarından biri de Bitcoin. Sanal para birimi olarak bilinen Bitcoin, kişinin bilgisayarının işlemci gücünü kullanıyor. Kriptolanmış bilgiler, güçlü işlemciler ile çözülüyor ve kişiye Bitcoin kazandırıyor.

Bitcoin kullanımı giderek artıyor. Çünkü insanlar arasında güven teşkil ediyor. Para birimi sanal olduğu için hiçbir ülkeye, bankaya ya da özel kuruluşa ait değil. Bu paraya herkes sahip olabiliyor. Ancak geçtiğimiz ay yaşanan bir olay Bitcoin topluluğunu harekete geçirdi.

GHash isimli Bitcoin kullanıcısı, 12 Haziran gününde 12 saat boyunca Bitcoin akışının %51’ini elinde tuttu. Yani dünya üzerindeki tüm Bitcoinler üzerinde fazladan söz hakkına sahip oldu. Bu da sanal bir dünyada tehlike teşkil ediyor.

Topluluk olaya hemen müdahale ederek, duruma el koydu. GHash’in kim olduğu açıklanmadı. Ama kendisiyle yapılan görüşmelerin ardından, bir daha böyle bir şey yapmayacağının sözünü verdi. Öte yandan GHash, eline geçen gücün zaten farkına varmadığını söylüyor. Eğer fark etseydi, para birimlerinin değerlerini değiştirebilir, 1 koyup 2 kazanabilirdi.

Bitcoin bir proje olarak ortaya çıkmıştı. Para akışı, birbirini tanımayan insanların güvenlerinden oluşuyor. Eğer tek bir kullanıcı tüm para akışının çoğunluğunu elinde tutarsa, gerçek dünyadaki para birimlerinden hiç bir farkı kalmaz. Topluluk, Bitcoin ekonomisinin dalgalanmaması için bu tarz olaylara anında müdahale ediyor. Ancak Bitcoin tarihinde ilk kez birisi para akışının %51’ini elinde tutmayı başardı.