Anasayfa Haber Uydular Yüksek Çözünürlüklü Fotoğraf Çekebilecek

Uydular Yüksek Çözünürlüklü Fotoğraf Çekebilecek

google-earth

ABD, uydulardan çekilen yeryüzü fotoğraflarının kalitesinin artırılması için onay verdi.

Yakında Google Maps ya da Bing Maps üzerinden, yan apartmanın arka bahçesindeki delikleri görebileceksiniz. ABD devletinden çıkan yeni onay ile birlikte uydu fotoğrafçılığında düzenlemeler yapılacak. Bu düzenlemeler elbette Google ve Microsoft gibi harita programları üzerinde çalışan firmaların işine gelecek.

Daha önceki yasalarda, çekilen fotoğrafların belirli bir çözünürlüğü geçemeyeceği yazıyordu. Görüntü ve fotoğraf konusunda uzman firmalardan biri olan Digital Globe’un baskısı bu çözünürlük sıkıntısını ortadan kaldırıyor. Şimdi firma Worldview-3 adını verdiği uydusunu yörüngeye oturtacak. Böylece yörüngeden ilk yüksek çözünürlüklü fotoğraflar elde edilecek.

Google geçtiğimiz haftalarda birçok havacılık ve uzay firmasını satın aldı ya da yatırımda bulundu. Özellikle Skybox firmasını satın alması oldukça iyi bir zamana geldi. Teknoloji devi Skybox’ı satın almasının ardından 180 adetlik uydu ordusunu yörüngeye çıkartmaya hazırlanıyordu. Yeni düzenleme ile bu uydular, Google Maps ve Earth için yüksek çözünürlüklü fotoğraflar çekebilecek.

Öte yandan bu düzenleme belirli kesimlerden olumsuz yorumlar aldı. Çözünürlüğün artması, kişisel hayatın gizliliğinin delinebileceği şüphesini ortaya çıkardı. Son zamanlarda ABD’de yaşanan NSA skandalı, insanları izlenme paranoyasına sürüklemişti. Şimdi yeni uydu düzenlemesi ile birlikte yukarıdan da izlendikleri şüphesi ortaya çıkacak.