Anasayfa Haber Android Sonunda Dalvik’i Öldürdü!

Android Sonunda Dalvik’i Öldürdü!

dalvik-android-logo

Android işletim sisteminin içerisindeki sanal makine Dalvik geride bırakılarak yerine ART getiriliyor.

Dünyanın en çok kullanılan mobil işletim sistemi olan Android, büyük bir değişikliğe hazırlanıyor. Google tarafından yapılan son açıklamalarda, Android uygulamalarını ve yazılımlarını çalıştıran Dalvik yerine ART kullanılacak.

Android uygulamaları Java ile yazılmakta. Elde edilen kodlar daha sonra Dalvik üzerine oturtuluyor ve çalışması sağlanıyor. Google, geçen süre zarfında Dalvik’in miadını doldurduğunu farketti. Bu yüzden ART yani Android RunTime adı verilen yeni bir sanal makineye geçiş yapılacak.

ART’ın önümüzdeki hafta düzenlenecek Google I/O konferansı sırasında detaylı bir biçimde açıklanması bekleniyor. Dalvik mühendislerinden Brian Carlstorm değişiklik için “Dalvik öldü, yaşasın yeni kral!” açıklaması yaptı.

Google, Dalvik ile Just in Time (JIT) adı verilen bir derleyici kullanıyordu. ART’a geçiş ile birlikte JIT yerini, Ahead of Time (AOT) derleyicisine bırakacak. Değişiklik ile birlikte batarya ömrü, uygulama performansı gibi unsurlarda gözle görüşür bir değişiklik olacağı belirtilmekte.