Anasayfa Haber Google’ın Quantum’u Çuvalladı!

Google’ın Quantum’u Çuvalladı!

dwave

Google’ın büyük ümitlerle satın aldığı Quantum bilgisayar, isteneni vermekten çok uzak olduğunu gösterdi.

D-Wave firması tarafından üretilen yeni nesil bilgisayarlar “Quantum bilgisayar” oldukları iddiasıyla satışa sunulmuştu. Bu seriden D-Wave 2’yi büyük ümitlerle satın alan Google, sırf bu cihazın testi için bir laboratuvar kurdu ve testlere başladı. Quantum bilgisayarlar geleceğin teknolojisi olarak tanıtılıyor, çünkü klasik elektronik sistemlerin bir asırda yapacağı hesaplamaları, bir kaç günde bitirebilecek güçte oldukları düşünülüyor.

İşin ilginç tarafı, henüz üretenler bile Quantum bilgisayarların nasıl çalıştığından, ya da gerçekten çalışıp çalışmadığından emin değiller. Google yeni oyuncağıyla yaptığı testlerde bu cihazın gerçekten de Quantum özellikleri gösterdiğini onayladılar. Ne var ki sürat testleri hayalkırıklığı yarattı. Testler D-Wave 2’nin klasik elektronik sistemlerden daha hızlı olmadığını ortaya koyuyor.

Quantum bilgisayarların bir özelliği, artan yük karşısında “speed-up” denilen gittikçe hızlanma sürecine girmeleri, en azından teoride durum bu. Nitekim USC’nin Itay Hen adlı Quantum bilgisayarı çalışırken bu özellikleri gösteriyor. Ne var ki D-Wave 2’nin bu hızlanmaya girmediği belirtiliyor. Bazı uzmanlar bunun sebebinin D-Wave 2’nin üretimindeki temel prensibin yanlış olmasına bağlıyor. Firmanın kendisine göre ise, D-Wave 2 istendiği kadar hızlı olmasa bile, yine de kendini ispatlamış bulunuyor. Quantum bilgisayarlar bir sonraki nesil teknoloji olarak NSA gibi istihbarat örgütlerinden tutun da, NASA ve CERN gibi bilimsel kuruluşların da büyük ilgisini çekiyor.