Anasayfa Haber Elon Musk Gözü Mars’a Dikti!

Elon Musk Gözü Mars’a Dikti!

Elon-Musk-Rocket

Tesla ve SpaceX gibi sıra dışı girişimlerin sahibi olan Musk, en geç 2026 yılında Mars’a ayak basmaya kararlı!

Mars üzerine hemen herkesin bir projesi var bugünlerde, Elon Musk’ın da bu trene bindiğini söylemek yanlış olmaz. Musk, en geç 2026 yılında Mars’a bir gemi göndereceğini ve kısa süre içinde orada bir yerleşim inşa edeceğini söylüyor. Kendisi eğer insanlık olarak birden fazla gezegene yayılmaz isek, er ya da geç bir felaketle yok olacağımızı düşünenlerden. Dünyanın haline bakınca bu konuda çok da yanlış düşündüğünü söylemek mümkün değil.

Tabii Mars’a gideceğini söylemek, yapmaktan daha kolay. Başta NASA olmak üzere pek çok devlet kurumu ve özel şirketin bu konuda girişimleri var. Ne var ki gerek Mars’ın uzaklığı, gerekse de aşılması gereken teknolojik ve mâli zorluklar, bunu gayet zor kılıyor. Öte yandan Musk sıradan biri değil, Tesla Motors ve SpaceX gibi son derece başarılı giden girişimlerin sahibi. Tesla Motors gezegende bir elektrikli araç devrimi gerçekleştirmek üzere devamlı mücadele veriyor. Ucuz araç bataryası üretmek için Panasonic gibi firmalarla sıkı işbirliği içindeler. Eğer 5,000 doların altında maliyeti olan bir batarya paketi üretebilirlerse, Tesla marka arabaları sadece zengin ve ünlülerin değil, hemen herkesin altında görmeye başlayabiliriz.

Zaten Musk’ın Mars hayali biraz da Tesla Motors’un başarısına bağlı, eğer bu firmayı ciddi bir otomotiv devine dönüştürebilirse, Mars yolculuğu için gerekli parayı çok daha kolay sağlayacak. Ama başka faktörler de var, mesela SpaceX’in başarısı da bu konuda büyük rol oynayacak. SpaceX daha şimdiden yörüngeye büyük miktarda yük taşıyacak bir süper-roket geliştirmiş durumda. Üstelik buna uygun bir uzay gemileri bile var. Geriye kalan tek sorun, NASA’dan uzaya yük taşımak için kontrat ve haliyle para alabilmeye kalıyor.

Eğer SpaceX Amerikan devletinden kontrat alabilirse, hem Musk’ın Mars hayalleri gerçeğe bir adım daha yaklaşacak, hem de Virgin Galactic gibi diğer özel uzay şirketlerinin de önü açılacak. Ancak beklediği kontratları alamasa bile Musk’ın Mars’a gitmek için alternatif planları da var. En kötü ihtimalle şirketlerini tamamen halka açmayı ve seyahatler için gereken parayı böyle bulabileceğini düşünüyor. Tabii bu çok daha zor bir seçenek olacaktır.