Anasayfa Haber Telefonlara Uzaktan Kumanda Geliyor

Telefonlara Uzaktan Kumanda Geliyor

telefon-hırsızı

Amerika’da artan kamuoyu baskısı, Google ve Microsoft’u telefonlarına yeni bir özellik koymaya ikna etti.

Bir süredir Amerika’nın pek çok şehrinde giderek artan telefon hırsızlıklarına karşı önlem alınması yolunda ciddi bir kamuoyu baskısı vardı. Apple bu baskı sonucunda telefonlarına uzaktan devredışı bırakmayı ve hafıza silmeyi sağlayan bir yazılım yerleştirmişti. Telefon çalındığında bağlı olduğunuz telekom şirketi onu gönderdiği bir sinyal ile tamamen kilitleyebiliyor ve hafızasındaki özel verilerinizi silebiliyor.

Telefon hırsızlığının yoğun olduğu şehirlerde bu yeni önlemin hayli etkili olduğu, gelen polis raporlarıyla da kanıtlanmış gibi görünüyor. Hırsızlar zaman içinde Apple telefonlara olan ilgilerini yitirmeye başlamışlar. Çünkü hiçbir hırsız satamayacağı bir ürünü çalmaya çalışırken yakalanma riskine girmeyi sevmiyor. Ne var ki bu defa da hırsızların ilgisi henüz bu korumaya sahip olmayan Android ve Windows telefonlara dönmeye başlamış.

Suç raporlarının açıkça ortaya koyduğu bu değişim, Google ve Microsoft’u da en sonunda telefonların işletim sistemine ilgili kodu yerleştirmeye ikna etmiş. Tabii özellikle telefon satan firmalar bu durumdan memnun değiller, çünkü hırsızlık sigortası satışlarına pek olumlu bir yansıması olmuyor. Ne var ki artan kamuoyu baskısına üretici firmaların boyun eğmesi konuyu kesin bir sonuca bağlıyor. Microsoft çok yakın zamanda Windows Phone 8 ve üzeri telefonlar için gerekli kodu işletim sistemlerine güncelleme yoluyla entegre edecek. Google’ın da Android için aynısını yapması bekleniyor. Bu önlem şimdilik sadece Amerika Birleşik Devletleri’ni kapsıyor. Ancak zaman içinde diğer ülkelerde de yayılıp yayılmayacağını zaman gösterecek.