Anasayfa Makale DDR4 Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

DDR4 Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

watercooled_ram

Uzun zamandır beklenen yeni nesil DDR4 bellekler ile ilgili bilmek isteyeceğiniz her şey burada.

DDR4 bellekler son zamanlarda kendinden oldukça sık söz ettirmeye başladı. 2011’de gösterilen ilk örnekten sonra DDR4 bellekler nihayet geçtiğimiz yıl, tabii sınırlı olarak, gün yüzüne çıktı. DDR4 bellekler henüz son kullanıcı seviyesine inmese de, önümüzdeki aylarda DDR4 bellekli sistemleri görmeye başlayabiliriz. Peki nedir bu DDR4? Son kullanıcıya ne vadediyor? Mobil pazarı ne kadar etkileyecek? İşte bu soruların cevabını yazımızda bulacaksınız.

DDR4 Belleklerin Genel Özellikleri

Kısa bir süre sonra üst düzey bilgisayar ve mobil cihazlarda görmeye başlayacağımız DDR4 belleklerin, DDR3 belleklere göre ilk avantajı güç tüketimi olarak karşımıza çıkıyor. DDR3 bellekler 1,5 Volt çekerken, DDR4 bellekler 1,2 Volt elektrikle çalışıyor. DDR3’e göre %20 daha az enerji harcayan DDR4 bellekler bu yönüyle mobil arenada daha uzun pil ömrü vadediyor.

DDR4 belleklerin sunduğu bir diğer ise Deep power-down desteği. Bu özellik sayesinde DDR4 kullanan cihazlar, bekleme modundayken %40 ile %50 arası güç tasarrufu sağlayabilecek. Bu da daha az ısı ve daha fazla pil ömrü demek oluyor. Mobil alanda bu atılımı ilk yapan firma olan Qualcomm‘un 2015’in ilk yarısında piyasaya sunacağı Snapdragon 810 modeli işlemcisi, düşük güçte DDR4 bellek kullanacak.

DDR4 bellekler, taşınabilir cihazlarda daha uzun pil ömrü sunuyor. Peki performans tutkunu masaüstü bilgisayar kullanıcıları için ne değişecek? Masaüstü kullanıcıları, yüksel pil ömrü veya azalan sıcaklıktan çok DDR4 belleklerin hızını önemseyecektir. DDR3 belleklerin ulaştığı maksimum hız olan 2133 MHz, DDR4 belleklerin giriş seviyesi hızı olacak. 2133 MHz‘den 3200 MHz‘ye kadar geniş bir hız yelpazesi sunacak olan DDR4 bellekler, bazı müdahaleler ile 4266 MHz hıza kadar ulaşabilecek.

DDR4 belleklerin bir diğer avantajı ise transistör yoğunluğunun daha fazla olması sebebiyle, sunulacak hafıza miktarının daha büyük olabilmesidir. Bugün DDR3 belleklerde 1 ya da 2 GB hafıza sıkıştırılan alana, DDR4 teknolojisinde çok daha fazlası yerleştirilebiliyor. Bu da 8 GB ve üzeri hafızaya sahip bellek modüllerini rahatlıkla göreceğimiz anlamına geliyor.

DDR4 Belleklerin Ekonomik Tarafı

Yukarıdaki bilgilerde göründüğü gibi DDR4 sadece yüksek performans değil, aynı zamanda düşük güç tüketimi ve daha az sistem ısınması sunuyor. Bu tip yenilikler pek çok performans avcısını heyecanlandırabilir, ancak DDR4 için hazırlıklara başlamadan önce işin ekonomik boyutunu düşünmekte fayda var.

Henüz son kullanıcıların satın alabileceği DDR4’ler piyasaya sürülmedi ve bu yüzden fiyat olarak karşılaştırma yapmak pek mümkün değil. Ancak piyasa analistlerinin yaptığı değerlendirmelere göre bir DDR4 bellek, aynı boyuttaki DDR3 belleğe göre %70 civarı daha pahalı olacak. Analist Mike Howard‘ın belirttiği üzere DDR4 belleklerin fiyatının DDR3 seviyesine düşmesi 2016‘yı bulacak.

DDR4 belleklerin ekonomik açıdan tek sarsıcı yönü bu değil. Şu anda sahip olduğumuz anakartlar DDR4 belleği desteklemiyor. Bu da demek oluyor ki yeni belleklere para bayılmadan önce yeni bir anakart almanız gerekecek. Intel‘in yakında çıkacak olan X99 yonga seti DDR4 bellekleri destekleyecek, ancak bu yonga setli anakartların ve uyumlu Haswell işlemcilerin de ucuz olmayacağını hatırlamak lazım.

Gerçekten Gerekli Mi?

Falcon Northwest başkanı Kelt Reeves‘e göre DDR4’ün yüksek hızı, hali hazırda sahip olduğumuz işlemciler için herhangi bir anlam ifade etmeyecek. Reeves’in belirttiği üzere günümüz işlemcileri 1866 MHz üstü DDR3 belleklerden bile tam performans alamazken DDR4’ün sunduğu minimum 2133 MHz saat hızı, sadece göstermelik olacak.

Reeves’in yaptığı bir diğer açıklamaya göre yeni nesil DDR4 belleklerin sunduğu en önemli özellik, azalan güç tüketimi ve kazanılan pil ömrü. Bu da bize, DDR4 belleklerin faydasını öncelikle mobil alanda göreceğimizi gösteriyor.

Sonuç olarak DDR4 bellekler oldukça yüksek hız sunmasına rağmen son kullanıcının bundan faydalanması için bir süre daha beklemek gerekiyor. Halen var olan bilgisayar teknolojisi maalesef DDR4’ün gücünü kullanacak kapasitede değil. Üstelik yüksek fiyatlar ve anakart değişimi zorunluluğu sebebiyle DDR4 bellekler son kullanıcı için bir süre daha cazip olmayacak.