Anasayfa Makale Pratik MSI UEFI BIOS, Firmware ve Ekran Kartı BIOS Güncelleme Rehberi

MSI UEFI BIOS, Firmware ve Ekran Kartı BIOS Güncelleme Rehberi

MSI dizüstü bilgisayarlarda BIOS, Firmware ve Video BIOS güncelleme işlemini nasıl gerçekleştireceğinizi açıklıyoruz.

BIOS güncelleme işlemi çoğunlukla bilgisayarın kararlılığını artıran ve bazen de fan algoritmalarını değiştirerek ısınma problemlerini ortadan kaldıran faydalı bir işlem. Yine BIOS güncelleme yaparak birçok bellek uyum sorununu çözmek ve hatta dizüstü bilgisayarınızın yeni tür ürünleri desteklemesini sağlamak mümkün. Firmware güncelleme ise genelde klavye ve Touchpad performansını iyileştirmekte. Bazı durumlarda optik sürücü için ya da web kamerası için de Firmware güncellemeleri çıkabiliyor.

Üreticiler sadece BIOS ve Firmware güncellemeleri yayınlamakla kalmıyor. Dizüstü bilgisayarlarda yer alan harici ekran kartlarının BIOS’u da güncelleniyor. Video BIOS, yani VBIOS olarak geçen bu güncellemeler, harici ekran kartının daha kararlı çalışmasını sağlıyor. Üreticiler her VBIOS güncellemesi ile giderilen sorunları ve yapılan iyileştirmeleri belirtiyor.

Biz de bu yeni rehberimizde MSI dizüstü bilgisayarlarda BIOS, Firmware ve VBIOS güncellemesinin nasıl yapılacağını açıklıyoruz.

BIOS Güncelleme

  • 00:40 – İndirdiğiniz BIOS sürümünün cihazınıla yüklü gelen işletim sistemine uygun olmasına dikkat ediniz
  • 01:30 – İndirilen BIOS dosyası klasöre çıkartılmalı ve USB belleğe kopyalanmalı
  • 10:45 – BIOS’a erişebilmek için Windows 8 ve üstü sistemlerde bilgisayarı “Yeniden Başlat” komutu ile başlatmak gerek
  • 02:15 – Delete veya Del tuşuna art arda basarak BIOS’a erişim
  • 02:20 – Advanced > UEFI BIOS Update > UEFI BIOS Update yolunu izliyoruz
  • 02:35 – Listeden içinde USB yazan seçeneği seçiyoruz
  • 03:10 – BIOS dosyasını seçip “Confirm Update BIOS with [BIOS Dosya Adı] ?” sorusuna Yes diyoruz
  • 03:30 – “System will power off and then power on automatically” Sistem otomatik olarak kapanıp yeniden açılacak
  • 03:55 – Recovery > Proceed with flash update diyerek güncelleme işlemini başlatıyoruz
  • 04:40 – İşlem esnasında bilgisayara müdahale etmeyiniz
  • 05:00 – Güncelleme esnasında bir hata oluşur ve PC çalışmaz hale gelirse cihazınızı servise gönderiniz. BIOS güncellemesi garanti kapsamındadır
  • 05:30 – “Flash update completed. Press Enter key to reset the system” İşlem başarılı bir biçimde sonuçlandı, OK deyip PC’yi yeniden başlatın
  • 06:00 – System Information altından sürüm bilgisini kontrol edebilirsiniz

Firmware Güncelleme

  • 06:20 – İşletim sisteminize cihazınızın tam modeline uygun Firmware sürümünü indirin
  • 07:05 – Firmware Windows üzerinden Winflash aracı ile güncellenmekte
  • 07:20 – Arka planda çalışan programları kapatın ve Shutdown seçeneğini işaretleyin
  • 07:30 – Start diyerek ve Tamam diyerek güncelleme işlemini başlatın
  • 07:50 –  Firmware güncellemesi sonrası şarjı ve pili söküp 2 dakika bekledikten sonra geri takmakta fayda var
  • 08:00 – Pili sökülemeyen cihazlarda reset işlemi
  • 08:50 – BIOS’a girilip ayarların sıfırlanması ve yeni ayarların kaydedilmesi

VBIOS, Ekran Kartı BIOS Güncellemesi

  • 09:25 – Nedir VBIOS ?
  • 10:00 – HP USB Disk Storage Format Tool ve Windows 98 DOS dosyaları ile USB belleği bootable yapma
  • 12:00 – Güncel VBIOS ve güncelleme araçlarını USB belleğe atıyoruz
  • 12:40 – Bilgisayarı yeniden başlatıp F11 ile boot menüsüne giriyoruz
  • 13:25 – Bilgisayarı yeniden başlatıp BIOS’a girerek UEFI modunu devre dışı bırakıyoruz
  • 13:50 – F11 ile boot menüsüne giriş ve USB bellekten boot
  • 14:10 – DOS komutları ile USB belleğin içeriğini listeleme ve FVBIOS dosyası ile güncelleme
  • 15:15 – Y diyerek işlemi onaylıyoruz ve MX25L2005 yongası güncellenmeye başlıyor
  • 15:50 – Güncelleme bitti. UEFI modunu tekrar devreye sokuyoruz

https://www.youtube.com/watch?v=Ef_BZfhQMCM

41 Yorumlar

  1. videoda dikkatimi çeken bir konu oldu, windows 7 ve 8 için ayrı dosyalar indiriyoruz ya diyelim bilgisayarim windows 7 ileride format attim windows 8 yaptim ama biosu windows 7 ye göre güncelemiştim sorun çıkarır mı ?

  2. Dediğimiz şeyleri yaptım.PC yeniden başladı.Ancak windows’a giremiyorum.

    checking media presence…
    No media presence…

    Hatası alıyorum ne yapmam gerekiyor ?

  3. MSİ laptoplarda bios güncellmesi garanti kapsamında değil.güncellerken bios gitti.servise gönderdim.servis bunun kullanıcı hatası oldugunu.92 tl civarında onarım bedeli oldugunu söyledi.elimiz mahkum oldugundan yaptırdım. laptopta msi ge60. özellikle biosun içerisine girib de bios güncellemeye kalkılşmayın.en ufak bir sıkıntı da bios gider.güncelliyeceksenizde windows ortamında güncelleyin.

      • dos ekranında hata alıyorum.” this program cannot be run in dos mode” yazıyor. Komut satırını mı yanlış yapıyorum yoksa boot ettiğim flash da mı sıkıntı var anlamadım. Boot ekranında uefi modu legacy olarak ayarlamam gerekiyormuş ancak öyle bir menü yok???

  4. Recep abi çekmiş olduğunuz bios update vasıtasıyla güncelleme yapayım dedim.Notebookum resmi sitesinden güncel biosu indirdim.Son sürüm olmadı bende bir önceki sürümü indirdim ve güncelledim ancak pc yeniden başladığında bios menüsünde kaldı ve pc açılmadı bende o haldeyken yükleyemediğim son sürümü yükleyedim dedim.Sonuç bu sefer pc hiç açılmıyor monitöre görüntü gelmiyor.PC MODEL: MSİ GE 2OE-293xtr yardımcı olursanız sevinirim.

  5. merhaba benim bilgisayarım msı gx70 3be kendi sitesinden indiriyorum vbios güncellemesini ama içinde fvbios dosyası yok kurulum kılavuzunda fvbios kullanmış ama dosya yok bu sorunu nasıl düzeltebilirim?Teşekkürler.

  6. iyi akşamlar. ben gtx770m’li bir gt70-20c kullanıyorum. msi’yın sitesinde vbios güncellemesi göremedim. bunun anlamı daha 770m için vbios güncellemesi gelmediği midir ?

  7. uefi den bir haber olduğumuz için eski biosla win 8.1 kurup kullanmaya başladık şimdi uefi biosa geçiş yapalım dedik ama msi ge 70 ond nin biosunda uefi ile ilgili hiç bir şey yok uefi bootlu usb belleğim hazı lakin boot ettiremiyorum.

  8. msi ge60 2pc apache Bios güncellemesini sitesinden indirdim arardan çıkardım çıkardığım gibi usb bellek attım ve anlatılanları aynen yaptım ve oldu tşkler anlatılanların dışında farklı şeylerde önüme geldi mesala ^^. böyle şeyler alt alta gibi txt gibi en altında bios yeni sürüm yazıyor E16GFIMS.629 ben bunu secerek ilerledim ve yaptım tşkler anlatanlara :))

  9. Bios Güncellemeden Sonra CPU:50 Derece Güncellemeden Önce 70 Altına Düşmezdi Gerçekten Çok Tşkler İyiki Varsınız

  10. Msi ge60 2pc apache Firmware Güncelleme işlemini gerçekleştirdim en basit işlem diye bilirim msi sitesinde Firmware indirmek için aşağıda bir not düşmüş turbo boost devre dışı bırakın diye bende bios girip devre dışı bıraktım sonra Firmware Güncelleme işlemini yükledim Recep Abicim Neden Msi Sitesinde Turbo Boost Devre Dışı Bırak Demiş… Yanıtlarsan Sevinirim

  11. selamlar. w10 kullanıyorum ve güncelleme yapmak istiyorum. msi sitesinde seçeneklerde w10 bulunmuyor. Ne yapmam gerekiyor ? Ayrıca w8.1 içinde aynı günde cıkmıs 2 update var. ikiside aynı boyutta. hangisini indireceğimi nasıl öğrenebilirim. cihazım gt60 dominator @re@Recep_Baltas:disqus

  12. Konu ile ilgili videonuzu izledim MSI GS60 Ghost Pro-4K-605 kullanıyorum.Videoda bios indirirken işletim sistemi seçmenizi istemişti fakat web sitesinde vbios ve bios indirirken işletim sistemi sormadı.Notebook windows 8.1 ile gelmişti windows 10 a yükselttim artık işletim sistemi sorması gerekmiyor mu yoksa windows 10 için bios ve vbios dosyaları bulunmamaktamıdır?

  13. dos ekranında hata alıyorum.” this program cannot be run in dos mode” yazıyor. Komut satırını mı yanlış yapıyorum yoksa boot ettiğim flash da mı sıkıntı var anlamadım. Boot ekranında uefi modu legacy olarak ayarlamam gerekiyormuş ancak öyle bir menü yok???

  14. Kardeş Benim Anakart Adı Gigabyte GA-M61PME-S2
    BIOS Türü Award Modular
    Award BIOS Türü Award Modular BIOS v6.00PG

    Güncellemeyi Nasıl Yapacam Ben

    Ekran Kartı Adı
    ATI Radeon HD 3850 (Microsoft Corporation WDDM 1.1)

    firmware Bilmiyorum bunuda nasıl ögrenecem yardımcı olurmusun

  15. şimdi ben videonuzu izledim gücellemek istiyorum lakin bir şey dikkatimi çekti benim laptopun ethernet kablosu yanında reset yeri yok. ben firmware güncellemesini nasıl yapacağım acaba? model : msi gl62 6qc (gtx 940mx)

  16. MSI PX60 6QE laptopa sahibim, intel 530 grafik kartı mevcut vakat vram 128 gözüküyor ve paylaşılan bellek 2 gb ..paylaşılan belleği 1g a indirmek ve vram ı 1 gb yapmak istiyorum..eskiden dxdiagda baktığımda 1 gb gözüküyordu şuan 128 mb..ne yapabilirim

  17. Technopat çalışanı ablalarım abilerim 5 senedir bıos güncellemeye çalışıyorum lütfen yardımcı olun.PC toplama ama anakarta göre güncelliyim dedim (Foxconn markalı) anakart sitesinde sadece ilk adımda anakartları seçiyorum platform, priz, yonga seti, modeller diye şeçmeli yerde ne şeçeceğimi bilmiyorum ordaki uyumlu dosyayı indirdikden sonra kendim güncelliye bilecek hale geldim lütfen yardımcı olun.
    (http://www.foxconnsupport.com/download.aspx )

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version